Πολιτική

Χάρης Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς και παρεούλες

Χάρης Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς και παρεούλες Φωτογραφία: Eurokinissi
Το μήνυμα που στέλνει τρεις μήνες πριν τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Τι απάντησε σε ερώτηση για το πώς θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του Δήμου Αθηναίων, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, στέλνοντας μήνυμα για τις επερχόμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθεί για τον λόγο που διεκδικεί τώρα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επτά μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος Αθηναίων, απάντησε: «Γιατί τώρα έγιναν ευρωεκλογές, γιατί τώρα η κάλπη κατέγραψε ότι πληθαίνουν οι πολίτες που στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς. Γιατί ενώ τα δύο πρώτα κόμματα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι η εναλλακτική λύση. Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πολιτικές προκλήσεις, δεν υπακούουν σε προσωπικούς σχεδιασμούς και προγράμματα. Νομίζω όμως ότι η ουσία της ερώτησης, δεν είναι το «γιατί τώρα», αλλά το «γιατί ο Δούκας». Για τρεις λόγους: Για την ατζέντα μας, αυτήν που οι πολίτες έχουν ήδη εμπιστευτεί γιατί ακουμπά την καθημερινότητα τους, και γιατί αυτή η ατζέντα αποδείξαμε ότι είναι υλοποιήσιμη στα μεγέθη του δήμου της Αθήνας που αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας. Και γιατί κάθε μέρα δίνουμε και θα δίνουμε εξετάσεις ότι μπορούμε να βελτιώνουμε την ζωή των ανθρώπων».

Στη συνέχεια, στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες που τον στήριξαν, είπε: «Τους ζητάμε να είναι συνοδοιπόροι μας και στη νέα μας πορεία. Οι δημότες μας, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υλοποιούμε αυτά που δεσμευτήκαμε, να δρομολογούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας. Και στην Αθήνα, πότε άλλοτε δεν έγιναν τόσα πράγματα σε 7 μόλις μήνες. Τα έργα στον Βοτανικό, οι δενδροφυτεύσεις, η φωταγώγηση των πλατειών, οι κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και δημοτικής αστυνομίας οι ενεργειακές κοινότητες, οι ρυθμίσεις για τον τουρισμό στην Αθήνα, το ζωντάνεμα όλων των γειτονιών του δήμου με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι και στην πιο μικρή πλατεία, δεν είναι σχέδια επί χάρτου, είναι έργο».

Επίσης, σε ερώτηση για το πώς θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του Δήμου Αθηναίων, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Απαντώ με σιγουριά, ναι. Γιατί δεν πιστεύω στο «ενός ανδρός αρχή». Πιστεύω σε ένα συμμετοχικό και συλλογικό μοντέλο διοίκησης, όπως αυτό που εφαρμόζουμε στην Αθήνα. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, συγκεκριμένους στόχους και υποχρέωση λογοδοσίας. Έτσι θα λειτουργήσει και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αποκλεισμούς και «παρεούλες». Η διπλή ιδιότητα δεν είναι πρόβλημα,. Αντίθετα ενδυναμώνει το θεσμό, το ρόλο του δημάρχου, τον διεκδικητικό μου ρόλο, απέναντι σε μια κυβέρνηση που βάλλει κατά της Αθήνας. Αυτούς τους επτά μήνες ο δρόμος στον δήμο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Μας αφαίρεσαν αρμοδιότητες, πόρους, νομοθέτησαν ρυθμίσεις που επιβαρύνουν την Αθήνα, αρνούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν από την ενεργειακή ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών μέχρι τους παιδικούς σταθμούς. Για όλα αυτά λέω ότι ο διττός μου ρόλος θα ήταν επί πλέον δύναμη για τις διεκδικήσεις μας, θα είναι είναι υπέρ των πολιτών Και ότι καταφέρνει η Αθήνα θα είναι κέρδος για όλη την Ελλάδα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χάρη Δούκα:

Διεκδικείτε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Γιατί τώρα, επτά μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Δήμαρχος Αθηναίων;

Χ.Δ.: Γιατί τώρα έγιναν ευρωεκλογές, γιατί τώρα η κάλπη κατέγραψε ότι πληθαίνουν οι πολίτες που στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς. Γιατί ενώ τα δύο πρώτα κόμματα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι η εναλλακτική λύση. Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πολιτικές προκλήσεις, δεν υπακούουν σε προσωπικούς σχεδιασμούς και προγράμματα. Νομίζω όμως ότι η ουσία της ερώτησης, δεν είναι το «γιατί τώρα», αλλά το «γιατί ο Δούκας». Για τρεις λόγους: Για την ατζέντα μας, αυτήν που οι πολίτες έχουν ήδη εμπιστευτεί γιατί ακουμπά την καθημερινότητα τους, και γιατί αυτή η ατζέντα αποδείξαμε ότι είναι υλοποιήσιμη στα μεγέθη του δήμου της Αθήνας που αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας. Και γιατί κάθε μέρα δίνουμε και θα δίνουμε εξετάσεις ότι μπορούμε να βελτιώνουμε την ζωή των ανθρώπων.

Τι απαντάτε στους δημότες που σας στήριξαν, πιθανώς χωρίς να ανήκουν σε κάποιο από τα κόμματα που σας στήριξαν και τώρα σας βλέπουν να ανοίγετε περπατησιά για την κεντρική πολιτική σκηνή;

Χ.Δ.: Τους ζητάμε να είναι συνοδοιπόροι μας και στη νέα μας πορεία. Οι δημότες μας, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υλοποιούμε αυτά που δεσμευτήκαμε, να δρομολογούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας. Και στην Αθήνα, πότε άλλοτε δεν έγιναν τόσα πράγματα σε 7 μόλις μήνες. Τα έργα στον Βοτανικό, οι δενδροφυτεύσεις, η φωταγώγηση των πλατειών, οι κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και δημοτικής αστυνομίας οι ενεργειακές κοινότητες, οι ρυθμίσεις για τον τουρισμό στην Αθήνα, το ζωντάνεμα όλων των γειτονιών του δήμου με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι και στην πιο μικρή πλατεία, δεν είναι σχέδια επί χάρτου, είναι έργο.

Θα μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις του Δήμου, εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Χ.Δ.: Απαντώ με σιγουριά, ναι. Γιατί δεν πιστεύω στο «ενός ανδρός αρχή». Πιστεύω σε ένα συμμετοχικό και συλλογικό μοντέλο διοίκησης, όπως αυτό που εφαρμόζουμε στην Αθήνα. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, συγκεκριμένους στόχους και υποχρέωση λογοδοσίας. Έτσι θα λειτουργήσει και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αποκλεισμούς και «παρεούλες». Η διπλή ιδιότητα δεν είναι πρόβλημα,. Αντίθετα ενδυναμώνει το θεσμό, το ρόλο του δημάρχου, τον διεκδικητικό μου ρόλο, απέναντι σε μια κυβέρνηση που βάλλει κατά της Αθήνας. Αυτούς τους επτά μήνες ο δρόμος στον δήμο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Μας αφαίρεσαν αρμοδιότητες, πόρους, νομοθέτησαν ρυθμίσεις που επιβαρύνουν την Αθήνα, αρνούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν από την ενεργειακή ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών μέχρι τους παιδικούς σταθμούς. Για όλα αυτά λέω ότι ο διττός μου ρόλος θα ήταν επί πλέον δύναμη για τις διεκδικήσεις μας, θα είναι είναι υπέρ των πολιτών Και ότι καταφέρνει η Αθήνα θα είναι κέρδος για όλη την Ελλάδα.

Γιατί να ψηφίσει κανείς Χάρη Δούκα; Τι θα κάνετε καλύτερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Χ.Δ.: Νομίζω ότι αδικεί όλους του υποψηφίους η «μεζούρα του καλύτερου και του λιγότερου καλού». Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τον νέο μεγάλο κύκλο της υπέρβασης, αφού έκλεισε με επιτυχία τον κύκλο της επιβίωσης. Να συγκροτήσει τη νέα Εθνική Ατζέντα Αλλαγών, που θα προωθήσει στην Βουλή και την Κοινωνία με καθαρό λόγο, χωρίς διγλωσσίες, που με βάση αυτήν την Εθνική Ατζέντα Αλλαγών θα διαμορφώνει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, και θα συγκρούεται με ιδιοτελή συμφέροντα, και αντιλήψεις ακινησίας και βολέματος. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων και γρήγορων αλλαγών, σε όλους τους τομείς. Αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις παρακολουθούμε, να διαμορφώνουμε συγκεκριμένες θέσεις προς όφελος των πολλών, εφαρμόσιμες, για να μπορούμε να συνομιλούμε με την κοινωνία πειστικά, να μας ακούει και να μας εμπιστεύεται.

Πώς βλέπετε το αίτημα των προοδευτικών πολιτών, για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να ηττηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Και τι σημαίνει συνεργασία; Μιλάμε για ένα ‘άνοιγμα’ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ή για έναν ευρύτερο πολιτικό φορέα;

Χ.Δ.: Είναι καλοδεχούμενες όλες οι συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων, πολιτών, φορέων, στην βάση της αναγκαιότητας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ήδη τέτοιες συγκλίσεις συντελούνται. Το κάναμε πράξη στην Αυτοδιοίκηση, γίνεται σε πολλούς κοινωνικούς χώρους. Όμως αυτές οι συγκλίσεις δεν επιτυγχάνονται ούτε με εξαγγελίες, ούτε με αφορισμούς, ούτε με συνεννοήσεις κλειστών ομάδων, σε κλειστά γραφεία. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αυτόν τον ιστορικό του ρόλο θα τον κατακτήσει και πάλι, για την προοδευτική διακυβέρνηση της Ελλάδας

Πόσο σας τρομάζει το ενδεχόμενο να είστε εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πιθανώς και για τρία χρόνια; Ήδη, στην ΚΠΕ ‘στοχοποιήθηκαν’ οι …διαρχίες.

Χ.Δ.: Κατ’ αρχήν έχει ξαναγίνει. Έχουμε πολλά και ικανά στελέχη, που μπορούν επάξια να ανταποκριθούν στις κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις, στις κομματικές ανάγκες, στην επαφή μας με την κοινωνία, στους δήμους, στα συνδικάτα. Κάποιοι τα αντιμετωπίζουν αυτά ως διαρχίες, τριαρχίες κλπ. Εγώ μιλώ για δημιουργική σύνθεση, για μια καλή ορχήστρα, που ο καθ’ ένας παίζει το ρόλο του και όλοι μαζί συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Αίφνης στοχοποιηθήκατε και για μία σειρά από απευθείας αναθέσεις του Δήμου, σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Χ.Δ.: Και όχι μόνο. Δεν είναι μόνο οι επιθέσεις για τις αναθέσεις, ένα πάγιο εργαλείο των δήμων, για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Μας επιτέθηκαν ακόμα γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε στην εργασία τους δεκάδες καθαρίστριες που είχε ανάγκη ο δήμος και κινδύνευαν να απολυθούν. Γίναμε στόχος επιθέσεων από υπουργούς της ΝΔ που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τον δήμο της Αθήνας. Οι ίδιοι που μας δημιουργούν προσκόμματα στο έργο μας, εμφανίζονται κλαίοντες για το αν θα τα καταφέρω με τον διπλό ρόλο. Άλλοι καλοθελητές επινοούν – ανύπαρκτες - κρυφές συναντήσεις. Τα περιμένουμε όλα. Ματαιοπονούν. Θα συνεχίσουμε.