Ελλάδα

Ζώα συντροφιάς: Η υιοθεσία αδέσποτων, τα καταφύγια και το Εθνικό Μητρώο - Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Ζώα συντροφιάς: Η υιοθεσία αδέσποτων, τα καταφύγια και το Εθνικό Μητρώο - Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα Άργος.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ν. 4830/2021, εκδόθηκε η εγκύκλιος με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με επιμέρους θέματα που προκύπτουν, όπως είναι τα καταφύγια ζώων, η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων κ.ά., προς τον σκοπό της αποτελεσματικότερης εφαρμογής του νέου νόμου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, σκοπός της εν λόγω εγκυκλίου είναι η ενημέρωση επί διοικητικών ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή διατάξεων του ν. 4830/2021. Τα θέματα που αντιμετωπίζονται αφορούν σε ερωτήματα αρμόδιων φορέων αναφορικά με:

- το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και τα υπομητρώα αυτού,
- τα Επιχειρησιακά Προγράμματα διαχείρισης,
- την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος διαχείρισης,
- τα καταφύγια και
- την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σημειώνεται ότι η έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου προστίθεται στις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών κατ’ εφαρμογή του νέου ν. 4830/2021 -έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, στελέχωση του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διευκόλυνση του τιτάνιου έργου των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, ad hoc ενέργειες για την κινητοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών- προκειμένου η δέσμευση για προστασία των ζώων συντροφιάς να γίνεται καθημερινή πράξη.

Δείτε παρακάτω την εγκύκλιο: