Ελλάδα

Αισιοδοξία για τη φωτιά στην Ηλεία: «Είναι εμπρησμοί, οφείλουμε να βρούμε τους ενόχους» δηλώνει ο Θεοδωρικάκος

Αισιοδοξία για τη φωτιά στην Ηλεία: «Είναι εμπρησμοί, οφείλουμε να βρούμε τους ενόχους» δηλώνει ο Θεοδωρικάκος
Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην Κρέστενα Ηλεία και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω του δυνατού ανέμου παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από πηγές της Πυροσβεστικής, η κατάσβεση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της Δευτέρας στα Κρέστενα πάει καλά, ενώ υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στην ανατολική πλευρά - και συγκεκριμένα σε χαράδρα - όπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες.

Σε πρωινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, ενημέρωνε πως «σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά».

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας.

Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι προφανές ότι είναι εμπρησμοί και οφείλουμε να βρούμε τους ενόχους»

Στην Κρέστενα βρίσκεται από τις 11.00 το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να δει από κοντά την έκταση της πυρκαγιάς και τα προβλήματα που άφησε στο διάβα της.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί για την εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς καθώς βρέθηκε σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος».

Σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τόσο τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας για την προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να ελεγχθούν τα πύρινα μέτωπα αλλά και να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή, εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς τις τελευταίες 20 μέρες, όπως σημείωσε, έχουν ξεσπάσει 15 πυρκαγιές - γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι πρόκειται για εμπρησμούς.

Γίνεται μία πολύ σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί και αυτή η πυρκαγιά, η οποία κατακαίει ένα πανέμορφο τοπίο εδώ στο νομό Ηλείας. Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους 180 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα 120 στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι σε στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με την αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο, αγωνίζονται για να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές, να σώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων. Και μέχρι στιγμής ευτυχώς τα έχουν καταφέρει χάρη στην πολύ καλή προσπάθεια που έχουν κάνει και την στενή συνεργασία τους με τους πολίτες.

Αυτό όμως που πραγματικά παραξενεύει κάθε πολίτη, σίγουρα τους πολίτες του νομού Ηλείας αλλά και όλους τους Έλληνες, είναι πως είναι δυνατόν τις τελευταίες 20 μέρες στο νομό Ηλείας να έχουν μπει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές, ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια, είναι προφανές ότι οι πάντες οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μία σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί πάρα πολύ σύντομα στην δικαιοσύνη αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτός ο νομός, αποτελεί ένα σπουδαίο φυσικό περιβάλλον, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό, είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, για τον Δήμο, για την Περιφέρεια και ιδίως για τις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές να βρουν τους ενόχους. Να βρουν τους ενόχους αυτών των φρικτών εμπρησμών και να τους παραδώσουν στην δικαιοσύνη για να έχουν την τύχη που τους αξίζει.

Είναι πρόκληση αυτό για την τοπική κοινωνία, είναι πρόκληση για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτό τον ιστορικό και πανέμορφο νόμο, στο νομό Ηλείας να συμβαίνει αυτό. Είναι προφανές ότι είναι εμπρησμοί και οφείλουμε να βρούμε τους ενόχους.

Ας σταματήσει αυτή η περίεργη σιωπή. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να βρούμε τους ενόχους. Θα το κάνουμε, και σε αυτό η τοπική κοινωνία οφείλει να έχει καθοριστική συμβολή, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

NETWORK