Οικονομία

ΔΥΠΑ: Αλλαγές στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίων ανέργων

ΔΥΠΑ: Αλλαγές στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίων ανέργων
Σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίων ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω περιλαμβάνει σχετική ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

Ειδικότερα προβλέπεται μείωση των θέσεων εργασίας καθώς οι 10.000 γίνονται 8.500. Οι νέες θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης και αφορά πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Παράλληλα λόγω της μη ανταπόκρισης αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του υλοποίησης του προγράμματος που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Ωφελούμενοι του προγράμματος, ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης που επιλέγει η δικαιούχος επιχείρηση, είναι:

α. εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 45 ετών και άνω [επιλογή ενίσχυσης βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de-minimis)].

β. εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 [επιλογή βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως έχει τροποποιηθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1315].

Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνω των 12 μηνών μακροχρόνια άνεργοι, που είναι 45 ετών και άνω.
Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται: α) οι εγγεγραμμένοι άνω των 12 μηνών μακροχρόνια άνεργοι, που είναι 50 ετών και άνω και β) οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α. άνεργοι, για χρονικό διάστημα άνω των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, 45 ετών και άνω.

Επιχορήγηση

* Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό του 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 666 € μηνιαία, και 80% με ανώτατο όριο τα 762 € μηνιαία σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.

* Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 700 € μηνιαία.

* Η επιχορήγηση περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας.

NETWORK