Ελλάδα

«Βροχή» τα λουκέτα στα αρτοποιία - Τιμές σοκ έως 8 ευρώ το κιλό στη Γερμανία

«Βροχή» τα λουκέτα στα αρτοποιία - Τιμές σοκ έως 8 ευρώ το κιλό στη Γερμανία
Άκρως ανησυχητικά είναι τα πράγματα για τον κλάδο της αρτοποιείας στην Ευρώπη - «Γονατίζουν» οι φούρνοι της γειτονιάς

Η τιμή κιλού στο ψωμί φτάνει να αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ στη Γερμανία, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης από τα τεράστια κόστη στις πρώτες ύλες, αλλά και τα ενεργειακά που είναι δυσανάλογα με τις τιμές πώλησης και τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Τα λουκέτα στα αρτοποιία πέφτουν βροχή, καθώς η ακρίβεια και τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους... ψωμί. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Οι αρτοποιοί λένε πως αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να πωλείται το ψωμί στα 2 ευρώ το λιγότερο και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμη και για 3 ευρώ το κιλό! Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού κανείς δεν θα αγόραζε. Η «θηλιά» όμως, μεγαλώνει, καθώς αρκετοί φούρνοι και λόγω ανταγωνισμού έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό για να «τραβήξουν» πελάτες.