Διεθνή

Το εφιαλτικό σενάριο της Goldman Sachs για το πετρέλαιο αν το Ισραήλ πλήξει ιρανικές εγκαταστάσεις

Το εφιαλτικό σενάριο της Goldman Sachs για το πετρέλαιο αν το Ισραήλ πλήξει ιρανικές εγκαταστάσεις Φωτογραφία: ABEDIN TAHERKENAREHEPA
Aναλυτές εκτιμούν ότι μία λάθος κίνηση μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 150 δολάρια/βαρέλι - Γιατί τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Αν οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεχτούν ισραηλινό πλήγμα, η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι - το πρωί της Παρασκευής το brent διαπραγματευόταν κοντά στα 78 δολάρια/βαρέλι. Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι βασικός παίκτης στην πετρελαϊκή αγορά, καθώς παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή το 4% της παγκόσμιας προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν περίπου 5% την Πέμπτη και σημείωσαν εκ νέου άνοδο το πρωί της Παρασκευής λόγω των ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης αυτή την εβδομάδα.

brent2 e8b81

Εκτιμάται ότι «αν βλέπαμε μια διαρκή πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αυτό θα οδηγούσε σε ώθηση των τιμών πετρελαίου το επόμενο έτος, της τάξης των 20 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε ο Daan Struyven, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC την Παρασκευή.

Η αντίδραση του ΟΠΕΚ

Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή «είναι υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αντιδράσει, αυξάνοντας την παραγωγή», πρόσθεσε ο Struyven.

Σε περίπτωση που βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών στην παραγωγή, οι αγορές πετρελαίου μπορεί να δουν μια μικρότερη ώθηση, λίγο κάτω από τα 10 δολάρια/βαρέλι, πρόσθεσε.

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, υπήρξαν περιορισμένες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να παραμένουν υπό πίεση λόγω της αυξημένης παραγωγής από τις ΗΠΑ και της υποτονικής ζήτησης από την Κίνα.

«Καμπανάκι» για την προσφορά

Ωστόσο, το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωσαν κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες, οι παρατηρητές του κλάδου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για μια πραγματική απειλή στην προσφορά.

Το Ιράν, το οποίο είναι μέλος του ΟΠΕΚ, είναι βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι το 4% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εάν οι πετρελαϊκές υποδομές του γίνουν στόχος του Ισραήλ, το οποίο εξετάζει τα αντίποινα.

24260657 79e8d

Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι η μεγαλύτερη ανησυχία

Ο Saul Kavonic, ανώτερος ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee, εξέφρασε το φόβο του αν γίνει στόχος το νησί Kharg, ο κύριος σταθμός εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν - περίπου το 90% της ιρανικής παραγωγής.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο, είναι ότι μια άμεσα ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει τη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ, πρόσθεσε ο Kavonic.

Αν το Ισραήλ χτυπήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, οι διαταραχές στον εφοδιασμό στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να γίνουν ανησυχητικές, επανέλαβαν άλλοι αναλυτές.

Το Ιράν έχει απειλήσει στο παρελθόν ότι θα διακόψει τις ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ εάν επηρεαστεί ο πετρελαϊκός του τομέας.

Ο πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο αποτελεί βασική διαδρομή, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Αυτή η στρατηγικής σημασίας υδάτινη οδός συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ότι «συζητάμε» την πιθανή ισραηλινή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Αναλυτές της αγοράς πετρελαίου πιστεύουν ότι αυτή η φράση του Αμερικανού προέδρου ήταν αρκετή για να κινηθούν υψηλότερα οι τιμές σήμερα.

21741612 3ef17

Ενα λάθος πριν... τα 150 δολάρια/βαρέλι

«Σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού , το Brent θα εκτινασσόταν πιθανότατα πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, και ενδεχόμενο κλείσιμο του Στενού μπορεί να φθάσει τις τιμές και πάνω από τα 150 δολαρίων/βαρέλι», έγραψε η BMI της Fitch Solutions σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αν και η πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου παραμένει «σχετικά χαμηλή», οι κίνδυνοι ενός λάθους, από οποιαδήποτε πλευρά, είναι πλέον αυξημένοι, ανέφεραν οι αναλυτές της BMI.

Αν και ορισμένοι αναλυτές του κλάδου πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ+ διαθέτει αρκετή εφεδρική δυναμικότητα για να αντισταθμίσει μια ενδεχόμενη διακοπή των ιρανικών εξαγωγών, εάν το Ισραήλ στοχεύσει τις πετρελαϊκές υποδομές του, η παγκόσμια εφεδρική δυναμικότητα πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στη Μέση Ανατολή, ιδίως μεταξύ των κρατών του Κόλπου, τα οποία μπορεί να κινδυνεύσουν εάν επιδεινωθεί η σύγκρουση στην περιοχή, σύμφωνα με το CNBC

Αλμα των τιμών, λόγω Μπάιντεν

Η φράση «Το συζητάμε αυτό» του Μπάιντεν, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ήταν αρκετή για να ταρακουνήσει την αγορά πετρελαίου, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω, σχολιάζουν οι New York Times.

Οι κινήσεις της αγοράς αντανακλούν τη συνεχιζόμενη νευρικότητα σχετικά με πιθανά στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, με τον φόβο για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή να είναι πλέον διάχυτος.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 4% την Πέμπτη, με το αργό τύπου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, να σκαρφαλώνει πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Πριν από την πυραυλική επίθεση, το Brent διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε μετά την επίθεση του Ιράν την Τρίτη ότι η Τεχεράνη «έκανε ένα μεγάλο λάθος - και θα το πληρώσει».

Όταν ρωτήθηκε αν θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, το οποίο υποστήριξε ότι εκτόξευσε τους πυραύλους σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των «πληρεξουσίων» του, ο κ. Μπάιντεν είπε: «Πρώτα απ' όλα, δεν "επιτρέπουμε" στο Ισραήλ. Συμβουλεύουμε το Ισραήλ. Και δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα».

Σύμφωνα με τους NYT, η κύρια ανησυχία είναι ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να ωθήσει την Τεχεράνη να προσπαθήσει να περιορίσει τη ροή πετρελαίου από βασικούς εξαγωγείς, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι τιμές του πετρελαίου ωστόσο δεν έχουν εκτοξευτεί ακόμη επειδή μέχρι στιγμής οι όποιες ανησυχίες αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η αδύναμη ενεργειακή ζήτηση στην Κίνα και η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.