Ελλάδα

Το Α' Νεκροταφείο... γέμισε αλλά υπάρχει λύση: Εφαρμογή βρίσκει «διαθεσιμότητα» και κόστος ταφής

Το Α' Νεκροταφείο... γέμισε αλλά υπάρχει λύση: Εφαρμογή βρίσκει «διαθεσιμότητα» και κόστος ταφής
Ασφυκτικές καταστάσεις σημειώθηκαν πρόσφατα στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών λόγω των πολλών θανάτων που συνέβησαν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ οι κηδείες.

Ιδίως το καλοκαίρι, η λίστα αναμονής υπερέβαινε τον ένα μήνα, ενώ σήμερα – όπως επισημαίνουν από τον δήμο Αθηναίων αλλά και από γραφεία τελετών - το φαινόμενο έχει σχεδόν εξαλειφθεί. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα πέραν της νεκρώσιμης ακολουθίας για τη Μάρθα Καραγιάννη, δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη, όταν έως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τελούνταν ακόμη και  7-8 κηδείες ημερησίως. Κάποια στιγμή το θέμα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, διότι οι διοικήσεις των υπολοίπων δημοτικών κοιμητηρίων του Λεκανοπεδίου αρνούνταν να δεχθούν για ενταφιασμό τα θύματα του κορονοϊού κι έτσι οι σοροί τους μεταφέρονταν στο Α’ Νεκροταφείο.

«Τέτοια περιστατικά covid 19 είχαμε πάνω από 1.000» αναφέρει στα Dnews επιχειρηματίας της περιοχής του Μετς που δραστηριοποιείται στον κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών και περιορισμών, «οι τάφοι γέμισαν με νεκρούς από άλλες περιοχές». 

Υποδεικνύει δε ως λύση τη δημιουργία μαυσωλείου, ώστε να απελευθερωθούν  περισσότεροι τάφοι και να λειτουργήσει καλύτερα το ιστορικό κοιμητήριο που λειτουργεί από τα μέσα του 19ου αιώνα σε συνολική έκταση 170 στρεμμάτων.   

Εφαρμογή για νεκροταφεία σε… βοηθάει να διαλέξεις θέση - ο τιμοκατάλογος

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καρανικόλας, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος του δήμου Αθηναίων της εποπτείας και συντήρησης του νεκροταφείου, δηλώνει πως οι διαδικασίες τηρούνται κανονικά, ότι η σχετική λίστα δεν παρακάμπτεται από κανέναν και πως η αναμονή ανέρχεται στις 1-2 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη. 

Από 30.000 έως 200.000 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές των οικογενειακών τάφων ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται στο Α κοιμητήριο Αθηνών, ενώ υπάρχει επιπλέον κόστος χιλίων ευρώ ανά τριετία. Οι πολίτες μπορούν να δουν τις σχετικές πληροφορίες ηλεκτρονικά στο ενημερωμένο cem.cityofathens.gr. Συγκεκριμένα μπορούν να δουν τη διαθεσιμότητα, την τοποθεσία και το κόστος.

Φυσικά, όπως γίνεται πάντα στο νεοελληνικό κράτος, υπάρχουν  και εξαιρέσεις. Δηλαδή, οι δημοφιλείς ή οι επιφανείς, έστω και αν δεν διαθέτουν οικογενειακό τάφο, έστω και αν έχουν εγκαταλειφθεί τα μνήματα τους, δεν ξεθάβονται μετά την παρέλευση 3ετίας ή 5ετίας.