Οικονομία

Ακριβότερη η Αθήνα για τους τουρίστες σε σχέση με τη Βιέννη, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη

Ακριβότερη η Αθήνα για τους τουρίστες σε σχέση με τη Βιέννη, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη Φωτογραφία: Aris Oikononou / SOOC
Η μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 174 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όπου η τιμή ήταν 153 ευρώ. Παράλληλα, η πληρότητα αυξήθηκε οριακά στο 82,8%, ένα επίπεδο που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υγιές για τον κλάδο.

Αν και η αύξηση του λειτουργικού κόστους έχει περιορίσει τα περιθώρια κερδοφορίας των ξενοδοχειακών μονάδων, η συνολική εικόνα δείχνει ότι το 2024 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Βέβαια, οι επιδόσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία των ξενοδοχείων, ενώ ακόμα και εντός της ίδιας κατηγορίας, η δημοφιλία της κάθε μονάδας παίζει σημαντικό ρόλο. Παρά την αύξηση των τιμών, η άνοδος αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη του πληθωρισμού, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 87,2%, χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Ιουνίου (91,7%). Στο πρώτο επτάμηνο του 2024, η μέση τιμή δωματίου (ADR) στην Αθήνα έφτασε τα 149,09 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σύγκριση με το επτάμηνο του 2023. Το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) έφτασε τα 115,07 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12,7%.

Η μέση τιμή δωματίου τον Ιούλιο στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 179,84 ευρώ, αυξημένη κατά 8,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, ενώ το έσοδο ανά δωμάτιο ανήλθε στα 156,83 ευρώ, αυξημένο κατά 6,3%. Η Αθήνα ξεπέρασε σε πληρότητα τη Μαδρίτη (77,2% έναντι 76%), ενώ σε επίπεδο τιμών και εσόδων ξεπέρασε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη, το Βερολίνο και η Κωνσταντινούπολη.