Ελλάδα

Κακοκαιρία: Τρομακτική η καταστροφή στην Κρήτη, θλίψη για τον 50χρονο, 112 για Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο, Καστελόριζο και Χάλκη

Κακοκαιρία: Τρομακτική η καταστροφή στην Κρήτη, θλίψη για τον 50χρονο, 112 για Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο, Καστελόριζο και Χάλκη Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τρομάζει το μέγεθος της καταστροφής που άφησε στην Κρήτη η φονική κακοκαιρία, που πλέον έχει επεκταθεί σε Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο, Καστελόριζο και Χάλκη.

Μετρά πολύ βαριές «πληγές» η Κρήτη από τη φονική κακοκαιρία που πλέον επεκτείνεται βορειοανατολικά, βάζοντας στο «στόχαστρο» τα Δωδεκάνησα. Αργά το απόγευμα, ενεργοποιήθηκε το 112, πρώτα για Κάρπαθο και Κάσο και στη συνέχεια εστάλη νέο μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, το επόμενο 24ωρο, και σε Ρόδο, Χάλκη και Καστελόριζο.

Θυμίζουμε ότι μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε νωρίτερα σήμερα στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κατά τη διάρκεια των πολύ έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που υπερέβησαν τις προβλέψεις όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ένας 50χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του παρασύρθηκε από χείμαρρο και κατέληξε στη θάλασσα στην Αγία Πελαγία Κρήτης. Επίσης, αγνοείται η τύχη της συνοδηγού, μιας γυναίκας που επέβαινε στο όχημα, με τις έρευνες για τον εντοπισμό της να συνεχίζονται.

Το θύμα της φονικής κακοκαιρίας στην Αγία Πελαγία ήταν γνωστός φωτογράφος του Ηρακλείου και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του άτυχου άνδρα που χάθηκε τόσο άδικα και πρόωρα, δεν μπορούν να πιστέψουν την τραγική είδηση και ήδη έχουν αρχίσει να αφήνουν συλλυπητήρια μηνύματα στους λογαριασμούς του στα social media.

Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, ο άτυχος 50χρονος, τη στιγμή που ξέσπαγε η σφοδρή κακοκαιρία, βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και κατευθυνόταν προς το εξοχικό του σπίτι συνοδευόμενος από μια γυναίκα προκειμένου να καθαρίσει το σπίτι και να φροντίσει τον κήπο. Τα ορμητικά νερά, όμως, που είχαν μετατραπεί σε χείμαρρο παρέσυραν το όχημα με αποτέλεσμα το τραγικό τέλος του 50χρονου φωτογράφου.

5703827

Αγωνία για την αγνοούμενη

Η πυροσβεστική υπηρεσία και οι δύτες της ΕΜΑΚ, οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού με τη βοήθεια σκαφών από το Λιμενικό Σώμα αλλά και αλιέων, ερευνούν τη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό της αγνοούμενης, ενώ χτενίζουν ολόκληρη τη χερσαία ζώνη η οποία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι, πέρα από μία γυναίκα που ευτυχώς διασώθηκε.

Ακόμη απεγκλωβίστηκαν σώες δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Επιπλέον, τριάντα άτομα (μεταξύ αυτών δύο παιδιά) μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου.

Αυτοκίνητα στη θάλασσα

Πολλά αυτοκίνητα έχουν καταλήξει στη θάλασσα, ενώ τόνοι λάσπης και φερτών υλικών έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους. Μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου, της περιφέρειας Κρήτης και ιδιωτών ανοίγουν τον κεντρικό δρόμο της Αγίας Πελαγίας, ενώ οι κάτοικοι για μια ακόμα φορά είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι δραματική και όλοι ελπίζουν να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων που μιλούν για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως αναφέρει το ekriti.gr

5703811

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 453 κλήσεις, μόνο σε μία ώρα! Το φαινόμενο, όπως σημειώνει ο κ. Αρτοποιός, έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και έχουν ήδη εκδηλωθεί βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο και στα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.