Ελλάδα

Μια χρονοκάψουλα του σήμερα θα «περιμένει» τους Λαρισαίους το 2053

Μια χρονοκάψουλα του σήμερα θα «περιμένει» τους Λαρισαίους το 2053 Φωτογραφία: larisanet
Τη δράση «Χρονοκάψουλα για τη Λάρισα – Ιστορίες του σήμερα για το αύριο!» παρουσίασαν σήμερα στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Πάνος Σάπκας και η επιμελήτρια της έκθεσης Κωνσταντίνα Κόντσα.

Ο κ. Σάπκας περιγράφοντας τη φιλοσοφία της δράσης ανέφερε ότι: «Όλες οι χρονοκάψουλες έχουν κάτι κοινό. Μια λαχτάρα για επικοινωνία για το μέλλον.

Η χρονοκάψουλα, σύμφωνα με το larisanet, είναι ένα κουτί που το φτιάχνεις σήμερα, το κρύβεις σήμερα και το ανοίγεις μετά από χρόνια! Το δικό μας δεν θα το κρύψουμε αλλά θα το φυλάξουν τα Γενικά Αρχεία Κράτους – Παράρτημα Λάρισας και θα ανοιχτεί το 2052!»

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σάπκα:

«Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, πολύ δραστήριο και ευφάνταστο. Με πολύ ωραίες ιδέες και πολύ ωραίες συνεργασίες.Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, αποφάσισε να δημιουργήσει μια χρονοκάψουλα!

Θα σκεφτείτε, ίσως, γιατί να δημιουργήσουμε μια χρονοκάψουλα και μάλιστα συλλογική. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πολλές εξαφανίζονται. Άλλες ανοίγονται πρόωρα.

{https://youtu.be/bFUAl3J0WEQ}

Όλες οι χρονοκάψουλες όμως, έχουν κάτι κοινό:

Μια λαχτάρα για επικοινωνία με το μέλλον.

Τι θέλουμε να πούμε οι σημερινοί πολίτες στους μελλοντικούς συμπολίτες μας σε τριάντα χρόνια;

Η χρονοκάψουλα είναι ένα κουτί που το φτιάχνεις σήμερα, το κρύβεις σήμερα και το ανοίγεις μετά από χρόνια! Το δικό μας δεν θα το κρύψουμε αλλά θα το φυλάξουν τα Γενικά Αρχεία Κράτους – Παράρτημα Λάρισας και θα ανοιχτεί το 2052!

Η δράση θα ξεκινήσει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 09-01-2023, ώστε όλοι να έχουμε την ευκαιρία να αφήσουμε το δικό μας μήνυμα στο μέλλον, εκφράζοντας την ανησυχία μας, την επιθυμία μας, μια σκέψη μας…

Θεωρώ πως η δράση αυτή του Μουσείου μας είναι καινοτόμα, πρωτοποριακή και διασκεδαστική. Δίνει την ευκαιρία για προσωπική έκφραση, κυρίως όσον αφορά την ορμέμφυτη αγωνία που έχει κάθε άνθρωπος για το τι θα αφήσει πίσω του.

Αυτό, θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή θα συνεχιστεί και μετά από μας, οπότε έχουμε μεγάλη ευθύνη σήμερα για το πώς θα διαμορφωθεί το αύριο.

Νομίζω είναι μια ωραία διαδικασία από την οποία θα μάθουμε πολλά, θα καταλάβουμε περισσότερα και θα αναλογιστούμε άλλα τόσα.

Καλώ τους Λαρισαίους, μικρούς και μεγάλους να πάρουν μέρος σε αυτή την ενδιαφέρουσα δράση, να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο μέλλον.

Και ας ξεκινήσουμε από εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου.

Η υπεύθυνη του Μουσείου μας Κωνσταντίνα Κόντσα θα σας εξηγήσει πώς να πάρετε μέρος σε αυτό το παιχνίδι με το χρόνο, πώς να αφήσετε το μήνυμά σας στο μέλλον, γιατί «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους» όπως είχε πει και η Έλενορ Ρούσβελτ.»

Στη συνέχεια η κ. Κόντσα ανέφερε αναλυτικά τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

{https://youtu.be/wfwqZYErMvI}