Ελλάδα

Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά: Η πρόγνωση του καιρού για την Αττική από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά: Η πρόγνωση του καιρού για την Αττική από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου
Ενδεικτικός χάρτης χιονόστρωσης στην Αττική από τον Δημήτρη Παπαιωάννου. Η πρόγνωση για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα και πώς θα επηρεάσει την Πρωτεύουσα.

Την Κυριακή, αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν το πρωί από τα βόρεια και θα σημειωθούν εκεί πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα (χιονοκαταιγίδες). Μέχρι το μεσημέρι πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού με υψόμετρο πάνω από τα 100 μέτρα, αλλά και πρόσκαιρα και στα δυτικά-νοτιοδυτικά παραθαλάσσια.

Σε αυτό το διάστημα αναμένεται στα βόρεια προάστια και πάνω από τα 200 μέτρα γενικότερα να υπάρχξουν τοπικά προβλήματα λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων.

Αργά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν τη μορφή μπόρας, ενώ τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέλθουν στα 250-300 μέτρα, οπότε και στις περιοχές κάτω από αυτά τα υψόμετρα θα λιώσει αρκετό ή και όλο (στα χαμηλότερα) μέρος του χιονιού.

Στη δυτική Αττική θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τη νύχτα και μέχρι τα πεδινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5οC. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ από αργά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η κύρια σύγκλιση που θα βρίσκεται αρχικά στη δυτική Αττική θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει μέχρι το πρωι της Δευτέρας με κατα διαστήματα έντονες χιονοπτώσεις όλο το νομό μέχρι και τα παραθαλάσσια, εκτός από τη νοτιοανατολική Αττική.

Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να ντυθούν στα λευκά όλες οι περιοχές του λεκανοπεδίου, αν και στα παραθαλάσσια θα περιορίζεται η χιονόστρωση στις ευαίσθητες επιφάνειες. Μέχρι το απόγευμα μέτριας έντασης χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τα βόρεια του νομού και λιγότερο τις περιοχές πέριξ του Υμηττού αλλά και τα ανατολικά τμήματα πάνω από τα 100 μέτρα. Στη συνέχεια θα ενταθούν ξανά οι χιονοπτώσεις, όμως αυτή τη φορά θα αφορούν περιοχές πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Συμπερασματικά, οι χιονοστρώσεις στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα του νομού θα είναι πολύ μεγάλες, αφού σε αυτές τις περιοχές δε θα υπάρχει θέμα λιώσιμου του χιονιού, ενώ και στα βόρεια προάστια και γενικότερα σε περιοχές άνω των 200-250 μέτρων θα είναι σημαντικές.

Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικός χάρτης χιονόστρωσης.