Διεθνή

Οργή στην κυβέρνηση του Στάρμερ: Η προσωπάρχης του παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τον πρωθυπουργό

Οργή στην κυβέρνηση του Στάρμερ: Η προσωπάρχης του παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τον πρωθυπουργό Φωτογραφία: EPA/ ANDY RAIN
Της ζήτησαν να πάρει λιγότερα από τον Στάρμερ, αλλά αρνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Η προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ πήρε αύξηση μετά τις εκλογές με συνέπεια πλέον να βγάζει περισσότερα χρήματα από τον Βρετανό πρωθυπουργό, κάτι που έχει προκαλέσει διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η Σου Γκρέι ζήτησε και πήρε μισθό 170.000 λίρες τον χρόνο, σχεδόν 3.000 λίρες περισσότερα από τον Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με το BBC. Ο πρωθυπουργός παίρνει 166.786 λίρες ετησίως. Οι απολαβές της ξεπερνούν εκείνες οποιουδήποτε υπουργού, ενώ κανένας Συντηρητικός προκάτοχός της δεν έπαιρνε τόσα χρήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του BBC, της προτάθηκε να πάρει μερικές χιλιάδες λίρες κάτω από τον μισθό του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην προκληθεί ζήτημα, αλλά αρνήθηκε. Κυβερνητική πηγή από το περιβάλλον της Σου Γκρέι το διέψευσε αυτό, λέγοντας ότι η ίδια «δεν είχε καμία εμπλοκή σε όποια απόφαση για τον μισθό της».

Ο προκάτοχός της, Λίαμ Μπουθ Σμιθ, που ήταν ο προσωπάρχης του Ρίσι Σούνακ πληρωνόταν από 140.000 έως 145.000 λίρες τον χρόνο.

Στον διευθυντή επικοινωνίας του Στάρμερ, Μάθιου Ντόιλ, αρχικά προτάθηκε μισθός 110.000 λιρών, αισθητά μικρότερος από της Γκρέι. Το ποσό ανέβηκε αργότερα στα 140.000 λίρες, που αντιστοιχεί με αυτά που έπαιρναν πολλοί προκάτοχοί του.

«Νομίζει ότι είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης»

Η Σου Γκρέι συνέβαλε στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον, όταν ως υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοσίου συνέταξε την έκθεση για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown. Στη συνέχεια έγινε σύμβουλος των Εργατικών.

Οι πληροφορίες για τις απολαβές της Σου Γκρέι αποτελούν μία ακόμα διαρροή που δείχνει τις τεταμένες σχέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης η οποία μετρά μόλις λίγους μήνες, σημειώνει το BBC.

«Δείχνει τον δυσλειτουργικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Καμία πολιτική κρίση, μια ολοένα πιο μεγαλοπρεπής Σου που θεωρεί ότι είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χάρη στον μισθό της, ενώ ο πρωθυπουργός δεν ακούει καμία άλλη φωνή, καθώς όλα περνούν μέσω εκείνης», ανέφερε μία πηγή εκ των έσω στο BBC.

Άλλη κυβερνητική πηγή με οργή δήλωσε: «Ο μισθός της είναι ο υψηλότερος που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία των ειδικών συμβούλων». Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι γίνεται μια εκστρατεία εναντίον της Σου Γκρέι, κάτι που θεωρούν κατάφωρα άδικο.

Έξαλλοι άλλοι ειδικοί σύμβουλοι

Η αύξηση των απολαβών της Γκρέι ήρθε μετά την απόφαση του Κιρ Στάρμερ για αλλαγή στο καθεστώς για τους ειδικούς συμβούλους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Γκρέι δεν είχε εμπλοκή σε αυτή την απόφαση και ο μισθός της δεν είναι στις υψηλότερες βαθμίδες της νέας μισθολογικής κλίμακας για τους ειδικούς συμβούλους.

Όμως, έχει ξεσπάσει διαμάχη γιατί άλλοι σύμβουλοι πιστεύουν ότι δεν πληρώνονται αρκετά. Κάθε υπουργός έχει τουλάχιστον δύο ειδικούς συμβούλους. Πολλοί από αυτούς συνεργάζονταν μαζί τους όταν οι Εργατικοί ήταν στην αντιπολίτευση και τότε τους πλήρωνε το κόμμα. Οι περισσότεροι περίμεναν αύξηση αφού βρέθηκαν στην κυβέρνηση, αλλά ανακάλυψαν πως στην πραγματικότητα θα πληρώνονταν λιγότερα.

Πολλοί από τους απογοητευμένους συμβούλους κατηγορούν την Γκρέι για αυτό. «Είναι παράδοξο», είπε ένας οργισμένος σύμβουλος. «Δουλεύω σκληρότερα από ποτέ, σε μια πιο σημαντική δουλειά και θέλουν να με πληρώνουν λιγότερο από ότι όταν το Εργατικό κόμμα ήταν άφραγκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.