Ελλάδα

«Η διάλυση στον ΟΣΕ δεν έχει τέλος»: Σοκαριστική αποκάλυψη για το δυστύχημα που πρόλαβαν «στο παραπέντε»

«Η διάλυση στον ΟΣΕ δεν έχει τέλος»: Σοκαριστική αποκάλυψη για το δυστύχημα που πρόλαβαν «στο παραπέντε» Φωτογραφία: Eurokinissi
Πριν από μόλις δέκα μήνες - αυτή τη φορά στον σταθμό των Σερρών - αποφεύχθηκε «στο παρά πέντε» μια τραγωδία όταν ακινητοποιήθηκε επιβατική αμαξοστοιχία γεμάτη κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή σε εμπορικό τρένο να διέλθει από το σημείο όπου ήταν σταματημένο το επιβατικό.

Ήταν 23 Μαΐου 2022, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία 3634 ακινητοποιείται στον σταθμό των Σερρών και την ίδια ώρα δίνεται εντολή σε εμπορευματική αμαξοστοιχία να κατευθυνθεί και αυτή στις Σέρρες.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει το Mega, περιγράφοντας όσα συνέβησαν μόλις λίγους μήνες πριν σε έναν σταθμό... που δεν λειτουργεί και δεν υπάρχει σταθμάρχης.

Τα δύο τρένα βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης - με τους επιβάτες να σώζονται εντέλει από... θαύμα - καθώς όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ, «δεν ήταν εφικτό να διευθετηθούν οι αλλαγές (κλειδιά) σε παρακαμπτήριο, για να μην υπάρξει σύγκρουση των 2 τρένων (κινούνταν και τα 2 επί μονής γραμμής)».

Μόλις έγινε αντιληπτό τι συνέβη, δίνεται εντολή σε εργάτη γραμμής να πάει στον σταθμό Σερρών με κλειδούχο για να κάνουν τις αλλαγές και να γλιτώσουν την σύγκρουση.

Και συνεχίζεται στην καταγγελία της ΠΕΣΟΣΕ:

«Η διάλυση όμως που επικρατεί στον ΟΣΕ δεν έχει τέλος. Ο συνάδελφος εργάτης γραμμής και ο συνάδελφος κλειδούχος που κατέφθασαν στον σταθμό Σερρών διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τα κλειδιά του σταθμού Σερρών για να εισέλθουν στο κτίριο και να πάρουν τα απαραίτητα εργαλεία για τις απαιτούμενες ενέργειες».

Το δυστύχημα που ενδεχομένως θα στοίχιζε δεκάδες ζωές αποφεύχθηκε, εντέλει, χάρη σε έναν συνταξιούχο σταθμάρχη.

«Πανικόβλητος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΟΣΕ και μπροστά σε ένα ενδεχόμενο δυστύχημα που θα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές, κάλεσε συνταξιούχο σταθμάρχη της περιοχής που είχε (πως άραγε βρέθηκαν στην κατοχή του) κλειδιά του σταθμού Σερρών και του ζήτησε να ανοίξει άμεσα το κτίριο, όπως και έκανε», γράφει στην καταγγελία της η ΠΕΣΟΣΕ.

Η καταγγελία της ΠΕΣΟΣΕ καταλήγει με μια δυστυχώς προφητική φράση.

«Προειδοποιούμε ότι, αν συνεχιστούν οι εγκληματικές αυτές παραλείψεις και ενέργειες θα κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».

Κάτι που τελικά συνέβη με τον πιο τραγικό τρόπο 9 μήνες μετά. Στις 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη, έγινε αυτό που την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε στις Σέρρες.