Ελλάδα

Αποζημίωση 400.000 ευρώ για τη δολοφονία 14χρονου: «Αφαίρεσε τη ζωή που ζήλευε περισσότερο» λέει ο Κούγιας στο Dnews

Αποζημίωση 400.000 ευρώ για τη δολοφονία 14χρονου: «Αφαίρεσε τη ζωή που ζήλευε περισσότερο» λέει ο Κούγιας στο Dnews
Τη χρηματική αποζημίωση των 400.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στην οικογένεια του 14χρονου που δολοφονήθηκε από τον συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του, τον Ιούνιο του 2016, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, επιδίκασε το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση μίλησε στα Dnews ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου 14χρονου, κ. Κούγιας Αλέξης.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η απόφαση που εξεδόθη από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και που επιδικάζει 400.000 ευρώ να πληρώσουν οι γονείς του 12χρονου δράστη που αφαίρεσε την ζωή του θύματος στην γέφυρα της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά είναι μία νομολογία η οποία διδάσκει συμπεριφορές αφενός μεν στους γονείς επισείει τον κώδωνα του κινδύνου για να αντιληφθούν ότι πρέπει να επιμελούνται με πολύ σοβαρό τρόπο ακόμη και των πολύ μικρών παιδιών τους, πρέπει να είναι πραγματικοί γονείς και όχι τυπικά γονείς, να διδάσκουν τα παιδιά τους συμπεριφορές διότι άλλως κινδυνεύουν να υποστούν αυτό που υφίστανται αυτή την στιγμή, οι οποίοι ουσιαστικά καταστρέφονται οικονομικά γιατί ο 12χρονος δράστης χωρίς καμία επιμέλεια εδώ και παρα πολύ καιρό τρομοκρατούσε σχεδόν όλους τους συμμαθητές του και στο τέλος αφαίρεσε τη ζωή που ζήλευε περισσότερο από τους άλλους. Η νομολογία αυτή είναι συγκλονιστική γιατί έχει πλήρη αιτιολογία, είναι ουσιαστικά διδαχή ζωής για γονείς».

Η απόφαση

Με την υπ' αριθμόν 18/2023 απόφασή του το Δικαστήριο επιδίκασε από 100.000 ευρώ στους γονείς του ανήλικου θύματος, από 80.000 ευρώ στα δύο αδέλφια του και από 20.000 ευρώ στις γιαγιάδες του. Είχε προηγηθεί προσφυγή με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου από τους οικείους του 14χρονου κατά των γονιών του δράστη αλλά και του ιδίου. Το πρωτόδικο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο) είχε επιδικάσει το ποσό των 420.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθ' ομολογίαν δράστης είχε τιμωρηθεί τον Ιανουάριο του 2018, από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με αναμορφωτικά μέτρα τα οποία αφορούσαν τον εγκλεισμό του στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή του και την καθημερινή του παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο.

Η υπόθεση

Στις 11 Ιουνίου του 2016 οι δύο ανήλικοι επέστρεφαν στο σπίτι τους από παιχνίδι, στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Το θύμα φαίνεται πως έκανε κάποιο σχόλιο για την παλαιότητα ενός τρακτέρ που άνηκε στην οικογένεια του δράστη. Ο 14χρονος εξαγριώθηκε, πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα του σπιτιού του και τραυμάτισε θανάσιμα τον φίλο του στο λαιμό και επέστρεψε στο σπίτι του. Την επομένη οι γονείς του θύματος δήλωσαν την εξαφάνιση του. Λίγο αργότερα το πτώμα του 14χρονου βρέθηκε σε ένα χωράφι κοντά στο γυμναστήριο του χωριού.