Οικονομία

FED: Η απόφαση για το ψαλίδι στα επιτόκια (0,50%) δεν ήταν ομόφωνη

FED: Η απόφαση για το ψαλίδι στα επιτόκια (0,50%) δεν ήταν ομόφωνη
Η Federal Reserve αναμένει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2024, με άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα να προβλέπεται μέχρι τότε

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) προχώρησε σε σημαντική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κίνηση που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η μείωση αυτή, μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες περικοπές των 25 μονάδων βάσης, αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, και συγκεκριμένα την επιδείνωση της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από την περίοδο της πανδημίας το 2020, όταν η Fed είχε εφαρμόσει επιθετικές πολιτικές για τη στήριξη της οικονομίας.

Σε επίσημη δήλωσή της, η Federal Reserve ανέφερε πως η μείωση του επιτοκίου ήταν απαραίτητη δεδομένης της σταθερής πορείας του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. Η κεντρική τράπεζα αξιολόγησε τους κινδύνους για την οικονομία ως «ισορροπημένους» και εκτιμά ότι η μείωση θα συμβάλει στην επίτευξη των διπλών στόχων της: σταθερές τιμές και μέγιστη απασχόληση. Παρά τις προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού, εξακολουθεί να παραμένει «κάπως αυξημένος», σύμφωνα με τη Fed.

Ωστόσο, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Η Federal Reserve αναμένει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2024, με άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα να προβλέπεται μέχρι τότε. Επιπλέον, αναμένεται νέα μείωση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα έως το 2025 και άλλη μισή μονάδα το 2026, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος 2,75%-3,00%. Αυτή η μακροπρόθεσμη προοπτική θεωρείται ότι αντανακλά μια «ουδέτερη» στάση, η οποία ούτε ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε πως, παρά τις θετικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό, παρακολουθεί στενά την κατάσταση της αγοράς εργασίας, η οποία φαίνεται να εξασθενεί ταχύτερα από το επιθυμητό. Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή παραμένει περίπου 0,5% πάνω από τον στόχο του 2%, με τις νέες οικονομικές προβλέψεις να εκτιμούν ότι θα μειωθεί στο 2,3% μέχρι το τέλος του 2024 και στο 2,1% μέχρι το τέλος του 2025.

Όσον αφορά την απασχόληση, η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 4,4% μέχρι το τέλος του 2024, αυξημένη από το τρέχον 4,2%, και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2025. Η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,1% το 2024 και 2% το 2025, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η απόφαση της Fed για τόσο σημαντική αρχική μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική της. Υπάρχουν ανησυχίες για το αν η Federal Reserve προσπαθεί απλώς να ακολουθήσει τη μείωση του πληθωρισμού ή αν στοχεύει να προλάβει τις ενδείξεις για εξασθένιση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, ορισμένοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι επιθετικές μειώσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.

Αν και η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική, με τη συνολική απασχόληση να παραμένει σε καλά επίπεδα, η επιβράδυνση που διαφαίνεται ίσως απαιτήσει περαιτέρω προσαρμογές στη νομισματική πολιτική. Η Federal Reserve δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της, εάν κριθεί αναγκαίο, για να επιτύχει τον διπλό στόχο της: τη σταθερότητα των τιμών και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης.

Η απόφαση να διατηρηθεί το επιτόκιο πολιτικής της Fed στο εύρος 4,75%-5,00%, παράλληλα με τις προβλέψεις για περαιτέρω μειώσεις, αντικατοπτρίζει την προσοχή που δίνεται στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης.