Ελλάδα

«Έβλεπα ένα καμένο πράγμα»: Μάγειρας κάηκε με καυτό λάδι, δεν φώναξαν ΕΚΑΒ ποτέ και έμαθε ότι ήταν ανασφάλιστος

pexels pexels
Εγκαύματα δεύτερου βαθμού φέρει ένας 22χρονος εργαζόμενος σε εστιατόριο ξενοδοχείου, ο οποίος κάηκε με καυτό λάδι στο πρόσωπο και στο σώμα όταν μετέφερε μια κατσαρόλα.

Όπως καταγγέλει η μητέρα στα Dnews το ξενοδοχείο αρνήθηκε να καλέσει το ΕΚΑΒ, ενώ μέχρι να έρθει ιδιωτικός γιατρός μετέφεραν τον νεαρό σε δωμάτιο όπου φυλάσσονται ωμά κρέατα.

Ο νεαρός είχε τελειώσει φέτος τη σχολή μαγειρικής και εργαζόταν πρώτη φορά στον κλάδο, ενώ σύμφωνα με την μητερα ο γιος της δούλευε ανασφάλιστος στο ξενοδοχείο, χωρίς αυτό να το γνωρίζουν. «Πήγε να δηλώσει παραίτηση και εκεί μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει πρόσληψη», σημειώνει.

Η κα. Μαρίνα μίλησε αναλυτικά στο Dnews για όσα διαδραματίστηκαν στο ξενοδοχείο, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσει και ότι θα συνεχίζει να παλεύει μέχρι να δικαιωθεί ο γιος της.

«Το παιδί εργαζόταν σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο των Μαλίων, τελείωσε την σχολή και πήγε να δουλέψει. Ήταν εκεί 10 ημέρες ως μαθητευόμενος μάγειρας. Την Τρίτη το απόγευμα ήταν σε άλλο πόστο και του φώναξε ο μάγειρας να μεταφέρει μία κατσαρόλα με καυτό λάδι για να την πάει για απόρριψη. Το παιδί ρώτησε πως να την μεταφέρει διότι έκαιγε. Τον αποκάλεσε…. και του είπε τελείωνε. Σήκωσε την κατσαρόλα και μεταφέροντάς την, έπεσε το καυτό λάδι στο αριστερό του χέρι. Αφού πονούσε πολύ προσπάθησε να αφήσει το συντομότερο δυνατόν την κατσαρόλα κάπου. Την άφησε κάτω και με την θερμοκρασία από το παγωμένο πάτωμα και το καυτό λάδι, τον έλουσε από το κεφάλι μέχρι τα χέρια. Ούρλιαζε από τον πόνο. Φώναζε να πάρουν το ΕΚΑΒ και δεν το δέχτηκαν. Του είπαν ότι θα καλέσουν δικό τους γιατρό. Ο γιατρός έκανε μία ώρα να έρθει και το παιδί το είχαν μεταφέρει σε κάποιο δωμάτιο με κλιματισμό όπου έβαζαν τα ωμά κρέατα. Δεν μας πήρε κανείς τηλέφωνο. Ο γιατρός δεν είχε τις απαραίτητες αλοιφές και έστειλαν άλλον εργαζόμενο να πάρει από φαρμακείο. Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας. Του είπαν να πάρει δύο ημέρες ρεπό και να πάει στο δωμάτιο που του είχαν παραχωρήσει.

Όλη την νύχτα έπαιρνα το παιδί μου τηλέφωνο για να δω τι κάνει. Όταν το σήκωσε μου είπε ότι είχε τραυματιστεί. Όταν πήγα και τον αντίκρισα η εικόνα ήταν αποτρόπαια. Δεν έβλεπα το παιδί μου, αλλά ένα καμένο πράγμα. Πήγε να δηλώσει παραίτηση και εκεί μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει πρόσληψη. Ο διευθυντής του είπε έτσι απλά σήκω φύγε. Τον πήρα και με ένα αγροτικό όπου ήμασταν τρία άτομα τον κατέβασα στο νοσοκομείο στη Σητεία. Ο γιος μου έχει εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Με την αγωγή θα είναι έτσι για τουλάχιστον ενάμιση μήνα, ενώ θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ.

Έχω κινηθεί νομικά. Η κα. Παλιοσπυρου και η κα. Κατσαφάδου η οποία μας έστειλε δωρεάν κρέμες είναι δίπλα μου και τις ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί πολλοί φορείς. Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το σωματείο των εργαζόμενων, έχουμε μιλήσει με επόπτη, έχουμε την καταγγελία στην αστυνομία, όπου έχει ενημερωθεί και ο ΕΦΚΑ. Παλεύω και δεν θα σταματήσω», αναφέρει.