Ελλάδα

Φωτιά στην Μαγνησία: Οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας – Δυνατές εκρήξεις, δραματικές στιγμές για τους κατοίκους

Φωτιά στην Μαγνησία: Οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας – Δυνατές εκρήξεις, δραματικές στιγμές για τους κατοίκους Φωτογραφία: ert
Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών σε πολλά μέτωπα ανά την Ελλάδα, με τους ανέμους να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κατάσβεσή τους.

Μαγνησία

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Νέα Αγχίλαο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια να εκκενώσουν προς τον Βόλο. 

Σύμφωνα με το magnisianews, τα μάζεψαν και έφυγαν μέσα σε λίγα λεπτά κάτοικοι από τον Άγιο Γεώργιο Κυνηγών, τη Χρυσή Ακτή, τον Μάραθο, την Κριθαριά καθώς έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους. Οι εικόνες που έβλεπαν να φτάνουν στους οικισμούς είναι απόκοσμες και ο φόβος τους μεγάλος.

Συνεχείς εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών σημειώνονται από τις 6μμ, σε απόσταση 4 χιλιόμετρων, βορείως της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Η φωτιά έχει «εισβάλει» στο στρατόπεδο της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, από τον Βόλο μέχρι την Μηλίνα ακούγονται συνεχείς εκρήξεις και στα σπίτια της Αγχιάλου σπάνε τα τζάμια των σπιτιών. Υπάρχουν φόβοι για νέο ωστικό κύμα από τις εκρήξεις που θα φέρει νέες υλικές ζημιές.

Τμηματική απομάκρυνση των F-16 από το αεροδρόμιο

Ξεκίνησε η τμηματική απομάκρυνση των μαχητικών F-16 που βρίσκονται στο αεροδρόμιο, λίγο μετά τις 7μμ. Πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους. Η φωτιά βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. 

Εκκένωση σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους λίγο μετά τις 8μμ για να εκκενώσουν τις περιοχές Καραμπά και Νέας Αγχιάλου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών.

Επιστρατεύεται drone HERON

Ακόμα, επιστρατεύεται μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON για την εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή που βρίσκεται η αποθήκη των πυρομαχικών. Το υλικό θα αξιοποιηθεί από την Πυροσβεστική προκειμένουν να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα στην επιχείρηση κατάσβεσης.

{https://www.youtube.com/watch?v=YKLcxFfw0j8}

agxialos383

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σώρος Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος εκκενώστε τώρα προς Βόλο», αναφέρει το νέο μήνυμα του 112, το τέταρτο κατά σειρά μέσα σε μισή ώρα για τη Μαγνησία.

Μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Σέσκλου χωρίς ωστόσο να απειλείται αυτή τη στιγμή το χωριό. Αυτήν την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά – νοτιοανατολικά του χωριού, ενώ χθες το βράδυ την ευρύτερη περιοχή του Βόλου οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς. Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου. Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών, που μέχρι στιγμής ελέγχονται, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία, ενώ από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.


Ασπρόπυργος

Λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Σε εξέλιξη είναι φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε επιχείρηση στην οδό Αγίου Γεωργίου στη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.

Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και ένα ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

Λόγω των ισχυρών καπνών από την πυρκαγιά, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει «παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».


Θεσσαλονίκη

Φωτιά στη Θεσσαλονίκη: Φωτιά, στην περιοχή του Προφήτη του δήμου Βόλβης, ξέσπασε κατά τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (27/7).

Συγκεκριμένα, από τις 16:00 έχει σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά που καίει χορτολιβαδική νότια του Προφήτη Θεσσαλονίκης. Στο σημείο αυτή την ώρα βρίσκονται και επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή.


Αιτωλοακαρνανία

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Μαχαίρα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη.