Ελλάδα

Σοκαριστικές καταγγελίες για παιδική κατασκήνωση: «Βασανίζονται τα παιδιά ΑΜΕΑ εν μέσω καύσωνα»

Σοκαριστικές καταγγελίες για παιδική κατασκήνωση: «Βασανίζονται τα παιδιά ΑΜΕΑ εν μέσω καύσωνα»
Σοκάρουν οι καταγγελίες - που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες - για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ στην Μπούκα Αμφιλοχίας.

Τριτοκοσμική διαβίωση για τα παιδιά ΑμεΑ στη μοναδική τέτοια κατασκήνωση στη Δυτική Ελλάδα καταγγέλλουν γονείς - μεταξύ των οποίων η γνωστή ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου - που βρέθηκαν μεταξύ 16 και 25 Ιουλίου στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Πιο αναλυτικά, η χθεσινη καταγγελία της Νένας Χρονοπούλου ανέφερε ότι, τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση κοιμούνται σε παράνομες σκηνές, εν μέσω καύσωνα, πλένονται με το κρύο νερό λάστιχου, χωρίς σαπούνι, κοιμούνται σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια και δεν έχουν καθόλου παιχνίδια. Πρόσθεσε, παράλληλα, για τα παιδιά, δεν υπάρχει συνοδεία γιατρού ή νοσηλευτή.

«Τα παιδιά ΑμεΑ ως παιδιά ενός κατώτερου θεού για ακόμα μία φορά, ξαπλώνουν σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια, πίνουν νερό από έναν ψύκτη που όταν το αποφασίζει στάζει λίγο δροσερό νεράκι και είναι πολλά μέτρα μακριά από τις σκηνές τους», υπογράμμισε.

{https://www.facebook.com/nenaxronopouloumitropoullou/posts/3216657838627196?ref=embed_post}

Η απάντηση του Δήμου Αμφιλοχίας

Από την πλευρά τους οι ιθύνοντες ανέφεραν πως η εικόνα που μεταφέρεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στον Δήμο Αμφιλοχίας και το διοικητικό συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.

Σημειώνεται δε πως στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές. Τέλος, υπογραμμίζεται πως προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης.

Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες

Μπορεί ο δήμος Αμφιλοχίας να απάντησε στην καταγγελία για την παιδική κατασκήνωση ΑμεΑ ωστόσο η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα προκάλεσε κυβερνητική παρέμβαση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ με συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, τρία κλιμάκια ελέγχου θα διερευνήσουν τις καταγγελίες. Συγκεκριμένα η αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του δήμου Αμφιλοχίας για την λειτουργία της κατασκήνωσης.