Ελλάδα

Στα 24 εκατ. τον χρόνο η χρηματοδότηση για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ

Στα 24 εκατ. τον χρόνο η χρηματοδότηση για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ Φωτογραφία: SOOC/ MENELAOS MYRILLAS
Η χρηματοδοτούμενη δαπάνη από το υπουργείο αυξάνεται κατά 14 εκατ., προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο για ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα ΑμεΑ που συμμετέχουν σε ΚΔΗΦ.

Το ποσό των 24 εκατ. ευρώ ετησίως εξασφάλισε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ.

Η Σοφία Ζαχαράκη το ανακοίνωσε εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του δήμου Εορδαίας. Η χρηματοδοτούμενη δαπάνη από το υπουργείο αυξάνεται κατά 14 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε ΚΔΗΦ.

«Στόχος μας είναι πάντα να βρισκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία σε κάθε στάδιο της ζωής τους και να τα στηρίζουμε έμπρακτα», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει πως οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα αποζημιώνονται και για τα ανασφάλιστα άτομα τα οποία διαμένουν σε αυτές.

Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε ακόμα στην «επιτυχία» του πιλοτικού προγράμματος του προσωπικού βοηθού, το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο με 41,7 εκατομμύρια ευρώ. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα να στηρίξει και να αποφορτίσει τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα, λαμβάνουν την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού 901 άτομα, 561 άτομα στην Αττική και 340 άτομα στην επαρχία», συμπλήρωσε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι φέτος θα ενταχθούν 4.350 ΑμεΑ στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του υπουργείου. «Οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρόγραμμα του 2019, που αφορούσαν μόλις 2.820 άτομα. Η αύξηση είναι της τάξης του 54,20%. Αυξήσαμε παράλληλα τις κατασκηνωτικές περιόδους αλλά και την εποπτεία σε όλες τις κατασκηνώσεις. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται αυτοψία από τον κοινωνικό σύμβουλο της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας τουλάχιστον μια φορά σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο», δήλωσε σχετικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα δημοσιευθεί πρόσκληση ώστε το υπουργείο να χρηματοδοτήσει με 24.025.000 ευρώ κτιριολογικές παρεμβάσεις σε 3.300 κατοικίες και χώρους εργασίας, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία.

«Επιπλέον, για να συμβάλουμε στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρία θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού ο νέος θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής. Οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς, θα μπορούν να συνδεθούν με παιδιά με σωματική αναπηρία άνω του 67% ή ψυχική αναπηρία άνω του 50% που ζουν σε ιδρύματα. Το κράτος αναγνωρίζοντας το λειτούργημα που θα επιτελούν οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς θα τους αποζημιώνει κάθε μήνα με 1.850 ευρώ μικτά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη φροντίδα που απαιτεί η αναδοχή ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας», κατέληξε η Σοφία Ζαχαράκη.