Ελλάδα

Τι είναι το κίνημα της πετσέτας: H πρώτη μεγάλη νίκη και το όργιο παρανομίας, γιατί συνέλαβαν τον δήμαρχο στη Σέριφο

Τι είναι το κίνημα της πετσέτας: H πρώτη μεγάλη νίκη και το όργιο παρανομίας, γιατί συνέλαβαν τον δήμαρχο στη Σέριφο
Πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους δίνουν τη μάχη κόντρα στην παράνομη κατάληψη παραλιών, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση για όλους στη θάλασσα.

Το «κίνημα της πετσέτας» ξεκίνησε από την Κίνηση Πολιτών Πάρου, που πρώτη κατήγγειλε τις παράνομες καταλήψεις παραλιών, καθώς και τις μεγάλες, επίσης παράνομες, υπερβάσεις των μισθωτηρίων σε παραλίες του νησιού.

Η πρώτη μεγάλη νίκη γράφτηκε χθες: Σε αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας πριν από μία εβδομάδα διαπιστώθηκε πως τρεις επιχειρήσεις είχαν καταλάβει συνολικά περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά! 

Με δεδομένο ότι καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει μισθώσει τμήματα του αιγιαλού από το Δημόσιο ή τον Δήμο Πάρου, οι ιδιοκτήτες τους χθες κλήθηκαν σε ακρόαση, προκειμένου να υποβάλουν εντός τριών ημερών τις απόψεις τους. Η μία από τις τρεις επιχειρήσεις φέρεται να απέσυρε, μάλιστα, χθες τις ξαπλώστρες.

Οπως επισημαίνει η Κτηματική Υπηρεσία στο σχετικό έγγραφο, «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθείτε στην παραπάνω προθεσμία, θα λάβουμε όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε βάρος σας, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου, ενημερώνοντας παράλληλα το λιμεναρχείο Πάρου, το αστυνομικό τμήμα Πάρου και τον Δήμο Πάρου για τις δικές τους ενέργειες».

«Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» ανέφερε - από την πλευρά του - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζαδάκης.

Με εντολή του άλλωστε, την Τετάρτη, δόθηκε το «σήμα» για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Η απάντηση στον «κατακλυσμό της ξαπλώστρας»

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες «Save Paros Beaches» έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά δράσεων για την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου που έχει καταληφθεί από επιχειρήσεις - οι οποίες δεν διστάζουν να μετατρέψουν ένα δημόσιο αγαθό σε προνόμιο για λίγους.

Μετά την «ανακατάληψης» της παραλίας Σάντα Μαρία, την περασμένη Κυριακή, οι ακτιβιστικές δράσεις συνεχίστηκαν στην παραλία Μαρτσέλο με αίτημα ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού.

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες» σημείωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τις δράσεις της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης. «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά».

Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η κίνηση αποτελείται από πολίτες του νησιού που τους ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και τον εκτοπισμό του κόσμου από τις παραλίες του τόπου του. Ανησυχούν για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει.

Όπως σημειώνουν, η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας συνίσταται στο ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.

Σημειώνεται πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν σχηματιστεί ήδη σε Ρόδο, Σέριφο και Νάξο, όπου οι πολίτες ξεσηκώνονται οργανωμένα κατά της παράνομης κατάληψης παραλιών.

364032314 10161686906013623 5535283093002684111 n

Λειτουργούσαν παράνομα σφραγισμένο bar και συνελήφθη... ο δήμαρχος Σερίφου

Στη Σέριφο αίσθηση προκάλεσε η σύλληψη του Δημάρχου, επειδή... προχώρησε στη σφράγιση επιχείρησης η οποία συνέχιζε να λειτουργεί παράνομα.

«Η επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μάλιστα, εξήγησε πώς βρέθηκε ο ίδιος να συλλαμβάνεται από την ΕΛΑΣ: Yπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί. Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση.

«Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιώτης αποφάσισε να βγάλει βράχια από τη θάλασσα στη Νάξο

Την ίδια ώρα στη Νάξο, η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», καταγγέλλει πως στο νησί υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα:

Το πρώτο αφορά στο κοινό φαινόμενο με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, με πέργκολες, εξέδρες κλπ.

Όπως υπογράμμισε η Ελένη Ανδριανοπούλου, «δυστυχώς η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας».

Μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι, εξήγησε, αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.