Πολιτική

Νέα Αριστερά για φωτιά στη Σέριφο: Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν ήταν μόλις 4 πυροσβέστες

Νέα Αριστερά για φωτιά στη Σέριφο: Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν ήταν μόλις 4 πυροσβέστες
Η πυρκαγιά που «έκαψε ολοσχερώς τη νοτιοδυτική Σερίφο», σταμάτησε στη θάλασσα. Οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν, αντίκρισαν το πρωί την εικόνα της καταστροφής.

«Η έκταση της καταστροφής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν στο νησί δεν βρίσκονταν μόλις 4 πυροσβέστες (δύο μόνιμοι, δύο εποχικοί), οι οποίοι έδωσαν τη μάχη μόνοι τους για ώρες με υδροφόρες του δήμου και ένα όχημα της πυροσβεστικής» τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τη φωτιά στη Σέριφο.

«Η πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς τη νοτιοδυτική Σερίφο, σταμάτησε στη θάλασσα. Οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν αντίκρισαν το πρωί την εικόνα της καταστροφής: Σπίτια, αποθήκες, εμπορεύματα, ξωκλήσια έγιναν στάχτη» αναφέρεται επίσης, στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

Η πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς τη νοτιοδυτική Σερίφο σταμάτησε στην θάλασσα. Οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν, αντίκρισαν το πρωί την εικόνα της καταστροφής: Σπίτια, αποθήκες, εμπορεύματα, ξωκλήσια έγιναν στάχτη.

Οι ισχυροί άνεμοι σαφώς και υπήρξαν επιβαρυντικός παράγοντας για την ραγδαία επέκταση της φωτιάς, κάτι για το οποίο προειδοποιούν όλες αυτές τις ημέρες οι μετεωρολόγοι. Η έκταση της καταστροφής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν στο νησί δεν βρίσκονταν μόλις 4 πυροσβέστες ( δύο μόνιμοι, δύο εποχικοί), οι οποίοι έδωσαν τη μάχη μόνοι τους για ώρες με υδροφόρες του δήμου και ένα όχημα της πυροσβεστικής.

Στο θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας, με τις πυρκαγιές να έχουν ξεκινήσει ήδη από την άνοιξη, η πυροσβεστική παραμένει υποστελεχωμένη. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει πεισματικά να μην προχωράει σε προσλήψεις του προσωπικού που απαιτείται για την παρέμβαση στο πεδίο. Ιδίως σε συνθήκες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση των εναέριων μέσων.

Η θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, η προστασία των πολιτών και του φυσικού πλούτου οφείλουν να είναι προτεραιότητα για την Πολιτεία σε συνθήκες διαρκούς όξυνσης της κλιματικής καταστροφής. Όχι με ευκαιριακούς όρους αλλά με σχέδιο, πόρους και στρατηγική. Με προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Με ενίσχυση της πυροσβεστικής με μόνιμες προσλήψεις, ριζική αναθεώρηση του αντιπυρικού σχεδιασμού, έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα.