Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες Αποκάλυψης στο Βόλο - Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και... lockdown στην πόλη

Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες Αποκάλυψης στο Βόλο - Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και... lockdown στην πόλη Φωτογραφία: EUROKINISSI
Με δραματικό τρόπο χτύπησε την περιοχή της Μαγνησίας η κακοκαιρία Daniel: στο Βόλο υπάρχουν εικόνες Αποκάλυψης, με ένα νεκρό κι έναν αγνοούμενο, με πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμους και μαγαζιά, και με απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που τη Μαγνησία, έπεσε ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα, ένας ηλικιωμένος άνδρας αγνοείται στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στο Βόλο. Ο ηλικιωμένος φέρεται να παρασύρθηκε από το νερά του χειμάρρου που ανέβηκαν επικίνδυνα και γίνονται έρευνες από την Πυροσβεστική και από την Πολιτική Προστασία για τον εντοπισμό του. Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε σε ηλικιωμένο που αγνοείται και μεταβαίνει στο σημείο.

Την είδηση ότι ένας άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στον Άη Γιώργη Βόλου, μετά την πτώση τοίχου στο σπίτι του και ένας ακόμη κτηνοτρόφος αγνοείται, επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες της περιοχής να μην κινούνται στους δρόμους όσο το ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο είναι σε έξαρση. «Τον παρέσυρε ρέμα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας για τον ηλικιωμένο άνδρα που αγνοείται λόγω της υπερχείλισης ενός ρέματος.

Από τη σφοδρή καταιγίδα της κακοκαιρίας Daniel, που πλήττει την περιοχή για πάνω από 10 ώρες και που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 24ωρο σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα προβλήματα είναι τεράστια από τις τεράστιες ποσότητες νερού στην πόλη της Μαγνησίας. Το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη λίμνη και κυρίως οι παράλληλοι της παραλίας δρόμοι, Λεωφόρος Δημητριάδος και Ιάσονος, όπου το νερό έχει ξεπεράσει το ύψος των πεζοδρομίων και μπαίνει μέσα σε ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται, επίσης, στη Νεάπολη του Βόλου, όπου για πολλοστή φορά έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αλλά και επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που υπάρχουν στην περιοχή. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στη Λεωφόρο Λαρίσης από τον κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών και ως τη περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως των Αρχών είναι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που συγκεντρώνει νερά από το Πήλιο, διασχίζει συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και καταλήγει στα δυτικά του λιμανιού, αφού από τα ξημερώματα το ύψος του νερού βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 3 μέτρα και κινδυνεύουν πολλές συνοικίες που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως γύρω από την Οινοπνευματική και τους Αγίους Αναργύρους.

Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, αφού ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε, ενώ σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη.

@billpanoutsakopoulos #βολος #⛈️ #bill_panou #viral #foryou #storm #καταιγιδα ♬ Epic Music(842228) - Pavel

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μαγνησίας, από τις 10:30 και μέχρι νεωτέρας, με απόφαση και εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας Daniel. Μέσω μηνύματος του 112 που εστάλη σε όλα τα κινητά τηλέφωνα αναφέρεται ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Ήδη στην περιοχή η κακοκαιρία έχει παρουσιάσει επιδείνωση και η συνεχιζόμενη σφοδρή καταιγίδα έγινε εντονότερη από τις 10:30, ενώ η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Η περιοχή της Ζαγοράς και την Μαγνησίας περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Διακοπή δρομολογίων σε τρένα και λεωφορεία

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και στα προάστιά του. Επίσης, τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα -Βόλος -Λάρισα δεν πραγματοποιούνται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Πλημμυρισμένα από τα ξημερώματα ήταν τα υπόγεια του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου παράλληλα με την καταρρακτώδη βροχή, διακόπτεται και η ηλεκτροδότηση κατά διαστήματα.

Τόσο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται μέχρι να ηρεμήσει το φαινόμενο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι κεραυνοί που έπεφταν ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και συνεχίζονταν ως τις 9 το πρωί χωρίς διακοπή.

Σοβαρά προβλήματα και στη Λάρισα

Συνεχίζεται με ένταση η κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ανέμους στο νομό Λάρισας, με τα προβλήματα ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού. Επίσης έχουν καταγραφεί και πτώσεις δέντρων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα σήμερα υπήρξε και ακινητοποίηση αυτοκινήτων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με τα συνεργεία του δήμου να βρίσκονται καθ' οδόν στα σημεία, όπως και η πυροσβεστική, όπου χρειάζεται η συμβολή της.