Ελλάδα

Περιφέρεια Αττικής: Κανένα κρούσμα και φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου

Περιφέρεια Αττικής: Κανένα κρούσμα και φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου Φωτογραφία: EUROKINISSI
Δεν καταγράφηκε κρούσμα και φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου σε ολόκληρη την Αττική, στο πλαίσιο της εφαρμογής του στρατηγικού προγράμματος διαχείρισης των κουνουπιών.

Μηδενικά είναι και φέτος τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την Αττική. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει εντοπιστεί και κανένα κουνούπι-φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου.

Για άλλη μία χρονιά συνεχίζονται οι δράσεις που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης που υλοποιείται την τελευταία τριετία, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Ειδικότερα η επιτήρηση και οι έλεγχοι που διεξάγονται από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής είναι συστηματικοί και ανελλιπείς, στα πλαίσια του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης που εκπονείται σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΟΔΥ.

Στα πλαίσια των δράσεων που προβλέπει το πρόγραμμα, υπογραμμίζεται πως 65 παγίδες έχουν τοποθετηθεί σε όλο το λεκανοπέδιο (και στα νησιά: Τροιζηνία-Πόρο, Κύθηρα, Αγκίστρι, Αίγινα, Σαλαμίνα, Σπέτσες) της Αττικής, για σύλληψη και αναγνώριση ακμαίων ενηλίκων κουνουπιών, ενώ οι ψεκασμοί και νυμφοκτονίες, με την αξιοποίηση και σύγχρονων μέσων (ελικόπτερα, drone) πραγματοποιούνται εγκαίρως , σε όλα τα σημεία που κρίνεται απαραίτητο και εντοπίζεται επικινδυνότητα, ανά περιφερειακή ενότητα.