Ελλάδα

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το σπασμένο φράγμα στο Καλέντζη μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το σπασμένο φράγμα στο Καλέντζη μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας
Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του πως δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με το σπάσιμο του φράγματος στον ποταμό Καλέντζη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Νούσιος μιλά σήμερα για σχετική εντολή από τον δήμαρχο Παλαμά.

Από τα πρώτα κιόλας 24ωρα της καταστροφής στα χωριά της Καρδίτσας, κάτοικοι έχουν καταγγείλει πως την ώρα της μεγάλης πλημμύρας κάποιος έσπασε το ανάχωμα σε σημείο του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το νερό και να «πνίξει» τον Παλαμά.

Την Τετάρτη, ο ιδιοκτήτης του χωματουργικού μηχανήματος που έκανε την «παρέμβαση» στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη παραδέχτηκε πως του δόθηκε η εντολή... «από εκεί που είναι μισθωμένος».

«Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για να απαντήσει πως «εμάς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας».

Κώστας Νούσιος: «Με πήρε εν εξάλλω ο δήμαρχος Παλαμά και μου ζήτησε να γίνει τόμη στο ανάχωμα»

Το συγκεκριμένο βράδυ εμείς είχαμε μισθωμένα 30 μηχανήματα, από αυτά τα 15 βρίσκονταν στα πιο επικίνδυνα σημεία, σε γέφυρες και αναχώματα. Τα άλλα 15 τα είχαμε δώσει σε διάφορους δήμους και κοινότητες για να κάνουν επί τόπου κάποια έργα. Ένα από αυτά τα είχαμε δώσει και στον Κοσκινά (σημ. πρόκειται για χωριό που βρίσκεται κοντά στον Παλαμά Καρδίτσας).

Είχε φουσκώσει επικίνδυνα ο ποταμός Καλέντζης και δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου, που ζητούσε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα για να μην πνιγεί ο Κοσκινάς.

Του απάντησα πως αν θεωρεί οτι αυτή η λύση είναι ενδεδειγμένη να το κάνει. Μου απάντησε πως δεν υπάρχει άλλη λύση και είναι αυτό που πρέπει να γίνει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η συγκεκριμένη διάνοιξη είχε γίνει και στον «Ιανό», αλλά και στον «Διομήδη».

Δείτε την παρέμβαση του Κώστα Νούσιου στο 10:55

Γιώργος Σακελλαρίου: «Δεν έχω το παραμικρό μερίδιο ευθύνης για τον Παλαμά»

Την απάντησή του στην περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας νωρίτερα στο Open.

«Δεν ζήτησα εγώ να σπάσει το φράγμα», τόνισε αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό:

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν πολύ ατυχής. Επέλεξαν έναν άνθρωπο εντελώς ανεπαρκή και άσχετο».

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε δεν ήταν καν το συγκεκριμένο φράγμα που «έπνιξε» το χωριό του Παλαμά.