Ελλάδα

Αντιμέτωποι μόνο με καταστροφές στη Θεσσαλία, δίνουν μάχη με τον χρόνο και την λάσπη

Αντιμέτωποι μόνο με καταστροφές στη Θεσσαλία, δίνουν μάχη με τον χρόνο και την λάσπη Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Θεσσαλία, μετά την σαρωτική καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.865 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.132 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Μάχη με τον χρόνο και την λάσπη

Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και μπόρεσαν να μπουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής στην καθημερινότητα.

Μια καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 100%, μια εξέλιξη που μηδενίζει το φετινό εισόδημα των πληγέντων, αλλά παράλληλα ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί και επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών. Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό να έρθουν φορτηγά με βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας.

Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές.

Ανοιχτή και πάλι η Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, μετά απο μία εβδομάδα, η ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς που κινούνται στον οδικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έλαβε τέλος. Στις 5:00 το απόγευμα της Παρασκευής η Εθνική Οδός άνοιξε και στα δύο ρεύματα για ΙΧ και φορτηγά έως 3,5 τόνους. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία “αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”, για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Τις προηγούμενες ημέρες και ώρες, μηχανήματα του παραχωρησιούχου δούλευαν πυρετωδώς για να καθαρίσει ο αυτοκινητόδρομος από τα νερά και τα φερτά υλικά, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του οδικού δικτύου σε όλο το μήκος που υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα. Για τις επόμενες 48 ώρες τα οχήματα που κινούνται σε πλευρικούς δρόμους δε θα πληρώνουν διόδια. Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται κρατικά οχήματα και βαριά οχήματα που μεταφέρουν νεκρά ζώα.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη, οπότε η θεομηνία Ντάνιελ έπνιξε το θεσσαλικό κάμπο. Οι προβλέψεις για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου είναι δυσοίωνες.