Ελλάδα

Τι πρέπει να γίνει για να μην πλημμυρίσει ο Κηφισός - Τι λέει στο Dnews o Λέκκας

EUROKINISSI EUROKINISSI
Ο Κηφισός θα πρέπει σύντομα να καθαριστεί, στην υπόγεια κοίτη του, αφού δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στα σημεία αυτά και αν φράζεται από φερτά υλικά.

Ο Κηφισός θα πρέπει σύντομα να καθαριστεί, στην υπόγεια κοίτη του, αφού δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στα σημεία αυτά και αν φράζεται από φερτά υλικά, δηλώνει στο Dnews, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το ποτάμι, σε μία μεγάλη κακοκαιρία. Όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, μία πλημμύρα στον αστικό ιστό πόλεων, «συμπεριφέρεται», διαφορετικά από μία αντίστοιχη στην επαρχία και θα πρέπει να επανεξεταστούν, πολλά δεδομένα.

«Ο Κηφισός είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων στην Αττική. Ως κύριος αποδέκτης παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ποτάμι δεν είναι πλήρως λειτουργικό. Έχει να γίνει έλεγχος στην υπόγεια κοίτη, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρουμε εκεί τι υπάρχει. Είναι άγνωστο λοιπόν, πως θα συμπεριφερθούν αυτά τα υλικά. Αλλά ο Κηφισός πρέπει να ελεγχθεί. Ο Κηφισός παρουσιάζει ούτως η άλλως πρόβλημα, γιατί έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί, με τα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Και δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Τα φαινόμενα αυτά τα βλέπουμε να εξελίσσονται, αλλά δεν μας είναι γνωστά. Και μπορεί να επιδεινωθούν», δηλώνει ο κ. Λέκκας.

Στον αστικό ιστό υπάρχουν και άλλες περιοχές, που αν υπάρξει ισχυρότατη βροχόπτωση, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν. Για παράδειγμα η κοίτη του Ιλισού ποταμού, που αρχίζει από τον Υμηττό και τελειώνει στη συμβολή του με τον Κηφισό, είναι υπογειοποιημένη. Σε ελάχιστα σημεία και με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει εκεί. «Αν πέσει μία ισχυρή βροχόπτωση της τάξεως των 400 χιλιοστών, και με ραγδαία ένταση», επισημαίνει ο κ. Λέκκας, «θα δούμε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στη Β.Σοφίας πρόσφατα, αφού δεν υπάρχει κανονική απορροή.  Δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι οι άνθρωποι».

«Το σίγουρο είναι ότι ενώ στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, έχουμε κατολισθήσεις, καταστροφές σε τεχνικά έργα, διαβρώσεις εδαφών και φερτά υλικά, εδώ στην Αθήνα, δεν έχουμε φερτά υλικά, αλλά έχουμε τα αυτοκίνητα, που λειτουργούν ως φερτά υλικά και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις στον αστικό ιστό. Είναι τελείως διαφορετικό το είδος μίας πλημμύρας στον αστικό ιστό, από αυτόν σε αγροτικές εκτάσεις», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, σε ότι αφορά τα σενάρια πλημμύρας του Κηφισού, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, θεωρεί ότι αυτά παρουσιάζουν σε ένα βαθμό την κατάσταση, αλλά δεν γίνεται να αποτελέσουν «οδηγό», για επεμβάσεις. «Τα σενάρια αποτυπώνουν μία «υδραυλική κατάσταση», αλλά χωρίς να λάβουν υπόψη ένα πλήθος δεδομένων που υπάρχουν, αστικού χαρακτήρα. Ο καθαρισμός του Κηφισού είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να γίνει», καταλήγει.