Ελλάδα

Σοβαρές αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Οι προηγούμενες μελέτες που έδειχναν τα προβλήματα και τα χρήματα για συντηρήσεις που... χάθηκαν

Σοβαρές αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Οι προηγούμενες μελέτες που έδειχναν τα προβλήματα και τα χρήματα για συντηρήσεις που... χάθηκαν
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το Ολυμπιακό Στάδιο -ΟΑΚΑ, και τα στέγαστρα Καλατράβα. Η πρώτη αποκάλυψη είναι έχει ξανά γίνει έκθεση το 2019, και η δεύτερη ότι υπήρχαν «μερικά» εκατομμύρια τα οποία «χάθηκαν» και δεν έγινε η συντήρηση που έπρεπε.

Το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στη ΔΟΜΗ ΑΕ να ελέγξει την κατάσταση του ΟΑΚΑ, η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στάλθηκε στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο αρμόδιο υπουργείο.

Τα δύο βασικά συμπεράσματα για τα στέγαστρα Καλατράβα

Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο

Β) Το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Όπως έφερε στη δημοσιότητα ο σκαι, μια νέα μελέτη όμως ανετέθη τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 και αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα.

Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίος όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Από τις μελέτες που διεξήχθησαν προκύπτουν 3 ερωτήματα:

1. Γιατί λειτουργούσε το ΟΑΚΑ αφού στην έκθεση αναφερόταν ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν;

2. Τι έγινε μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023). Υπήρξαν εργασίες συντήρησης - αποκατάστασης;

3. Γιατί η γερμανική εταιρεία το 2007- 2008 δεν εντόπισε το πρόβλημα στατικότητας το οποίο στη συνέχεια εντόπισε η ελληνική εταιρεία;

Τα λεφτά που δεσμεύτηκαν αλλά... εξαφανίστηκαν

Σύμφωνα τώρα με ρεπορτάζ του star, τα λεφτά που είχαν δεσμευθεί το 2009, όταν το Δημόσιο παρέλαβε το ΟΑΚΑ από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, δεν δόθηκαν ποτέ για συντηρήσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, φτάσαμε στο 2012, μετά από δημοσίευμα των Παραπολιτικών, όταν η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή ρωτά τι έγιναν 6 εκ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί από το 2009 για τη συντήρηση του στεγάστρου.

Απαντά τον Δεκέμβριο του 2012 ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης το εξής: «Τα λεφτά δεν ήταν τελικά 6 εκ. ήταν 1,5 εκ. και αυτό δεν πήγε στο στάδιο, αλλά πήγε για να πληρωθεί η τεχνική εταιρία Bung που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ιωαννίδης στο τέλος της απάντησής του επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει συντήρηση στο στέγαστρο!

Βρέθηκαν το 2014 τα χρήματα και... χάθηκαν στη συνέχεια

Το 2013 ασκούνται πιέσεις στον υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό και προσπαθεί να βρει χρήματα. Τα χρήματα βρίσκονται το 2014, 8 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Γιάννη Σγουρό.

Η προγραμματική σύμβαση έφτασε στην Περιφέρεια επί Δούρου τον Δεκέμβριο του 2014, μετά όμως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και τα χρήματα των ΟΤΑ δεσμεύτηκαν!