Ελλάδα

Κώστας Μπακογιάννης στο Dnews: Πλησιάζει η ώρα να δούμε στους δρόμους της Αθήνας τους αστυνομικούς της γειτονιάς

Κώστας Μπακογιάννης στο Dnews: Πλησιάζει η ώρα να δούμε στους δρόμους της Αθήνας τους αστυνομικούς της γειτονιάς
Για μια διαρκή και καθημερινή μάχη που έδωσε ως Δήμαρχος την προηγούμενη του θητεία μιλά στο Dnews ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ως  προτεραιότητες του σε περίπτωση που εκλεγεί εκ νέου Δήμαρχος  Αθηναίων προτάσσει απλά και μικρά ζητήματα που απασχολούν όμως την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης με καθαρά πεζοδρόμια, σύγχρονους και ασφαλείς δρόμους, υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αστικό εξοπλισμό και περισσότερο πράσινο.  Όπως τονίζει το πρόγραμμα του Κώστα Μπακογιάννη για την επόμενη πενταετία στηρίζεται στο τρίπτυχο «γειτονιές-καθημερινότητα-υποδομές». Ένα πρόγραμμα που όπως υποστηρίζει δημιουργήθηκε μετά από διαρκείς ζυμώσεις και συζητήσεις στις γειτονιές.

Ο κ. Μπακογιάννης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και προαναγγέλει ότι θα υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ - Δήμου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ενώ κάνει γνωστό ότι πλησιάζει η ώρα που θα δούμε στους δρόμους της πρωτεύουσας τους αστυνομικούς της γειτονιάς.

Η συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στο Dnews και στον Σωτήρη Μπέσκο.

Θα ήθελα να κάνετε μια ανασκόπηση της πορείας σας μέχρι σήμερα. Ποιο έργο της Αθήνας δεν πήγε καλά και με ποιο θεωρείτε ότι σας έχουν συνδέσει έντονα οι Αθηναίοι; Για παράδειγμα έχει ασκηθεί έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα πολιτών για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.

Το έργο μας έχει θετικό πρόσημο. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να εστιάσουμε στον «πολιτισμό της καθημερινότητας», σε πολλές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες φέρνουν την αλλαγή στην Αθήνα. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι αν η πόλη ήταν εγκαταλειμμένη και βρώμικη το οποιοδήποτε έργο θα έχανε την αξία του. Αποφασίσαμε να καθαρίζουμε την πόλη συνολικά και όχι αποσπασματικά, ακολουθώντας το δρόμο των μεγάλων, σαρωτικών επιχειρήσεων καθαριότητας και φροντίδας. Με απλά λόγια, αλλάξαμε πλήρως το μοντέλο λειτουργίας και ξεκινήσαμε να πλένουμε την Αθήνα, από άκρη σε άκρη, με σχέδιο, οργάνωση και κυρίως με μπόλικο σαπούνι και νερό. Παράλληλα, όμως, μεριμνήσαμε ώστε οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το δύσκολο έργο, να έχουν στα χέρια τους σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις έγιναν και στο πράσινο, σε μια προσπάθεια να κλείσει ακόμη μία μεγάλη πληγή της Αθήνας. Κάθε παρέμβαση μας, λοιπόν, σε δημόσιο χώρο περιλαμβάνει όχι μόνο τη συντήρηση αλλά και την ενίσχυση του πρασίνου. Στους υφιστάμενους χώρους εμπλουτίζουμε το πράσινο με ακόμη δεκάδες δενδροφυτεύσεις ενώ, παράλληλα, δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου εντός των πυκνοδομημένων περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πάρκα τσέπης, τα οποία από σκουπιδότοποι μεταμορφώνονται σε μικρές «οάσεις» πρασίνου που αποτελούνται δένδρα, φυτά και λουλούδια.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι των παρεμβάσεων μας αφορά στην ανάδειξη των δημοσίων χώρων της, αλλά και στη δημιουργία νέων. Αν κάποιος δει την Αθήνα από ψηλά αντιλαμβάνεται ότι είναι μια «στριμωγμένη» πόλη. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να υλοποιούμε ένα ευρύ πλέγμα μεγάλων παρεμβάσεων, όπως η Διπλή Ανάπλαση, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος Στρέφη και ο Εθνικός κήπος, επιχειρώντας να δώσουμε «ανάσες» οξυγόνου στους Αθηναίους. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε δεκάδες μικρά έργα στις γειτονιές τις πόλης στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου δημόσιου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν αναπλάσεις πάρκων και πλατειών σε επίπεδο γειτονιάς, ενώ δημιουργήθηκαν και νέοι ελεύθεροι χώρου, οι οποίοι μέχρι σήμερα έμεναν ξεχασμένοι και ανεκμετάλλευτοι. Από το πάρκο Βουτιέ στα Πετράλωνα μέχρι το πάρκο Φιξ στα Πατήσια και την πλατεία Αρμενίων στο Νέο Κόσμο. Όλα αυτές οι παρεμβάσεις, όμως, χρειάζονται και μια στέρεα βάση για να έχουν αντοχή και ουσία.

Έτσι, αναβαθμίσαμε τις υποδομές, ανακατασκευάσαμε περισσότερά από 50 πεζοδρόμια και ασφαλτοστρώσαμε περίπου 1.000 δρόμους, ενώ υλοποιώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας, τοποθετούμε περίπου 45.000 νέα φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, δίνοντας περισσότερο και πιο ποιοτικό φως στο κέντρο και τις γειτονιές. Όλα αυτά έλειπαν από την Αθήνα και ενώ για πολλές πόλεις της Ευρώπης θεωρούνται αυτονόητα, εμείς χρειαζόμασταν μια διαρκή και καθημερινή μάχη για να τα επιτύχουμε. Δεν θα αποφύγω, φυσικά, να απαντήσω για το έργο της Πανεπιστημίου. Έχω πει επανειλημμένα ότι η αρχική σύλληψη ήταν σωστή, αλλά στην υλοποίηση υπήρξε καθυστέρηση η οποία ταλαιπώρησε. Βεβαίως, νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται θα μας ανταμείψει. Στην πραγματικότητα η Πανεπιστημίου είναι ο πρώτος κλιματικός και συμπεριληπτικός δρόμος της Αθήνας με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές που απουσίαζαν για τόσο πολλά χρόνια, όπως είναι οι ράμπες αναπήρων ή οι ζώνες όδευσης τυφλών -αδιανόητο ότι δεν υπήρχαν έστω σε ένα σημείο-, τα μεγάλα πεζοδρόμια με ψυχρά υλικά, τα παρτέρια και φυσικά τα 70 νέα πλατάνια.

Ζητάτε από τους πολίτες να σας δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» για ακόμη μια πενταετία. Ποιο είναι το όραμά σας για την συνέχεια και σε ποιους τομείς θα εστιάσετε τα επόμενα χρόνια;

Η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν καθαρή εντολή, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το σχέδιο μας για μια πόλη ασφαλή, ανοιχτή, φιλελεύθερη, περήφανη, ευρωπαϊκή, λαϊκή. Με καθαρά πεζοδρόμια, σύγχρονους και ασφαλείς δρόμους, υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αστικό εξοπλισμό και περισσότερο πράσινο. Σήμερα βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής. Περάσαμε από κακοτράχαλους δρόμους και εμπόδια, όμως τα καταφέραμε. Και πλέον επιταχύνουμε για να φτάσουμε στο τερματισμό, ο οποίος θα σημάνει την μετάβαση της Αθήνας στη νέα εποχή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και δεν κερδίζεται με εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά με ακριβή σχεδιασμό, εκτέλεση και αδιάκοπη δουλειά. Αυτό κάναμε κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, αυτό θα πράξουμε και στη συνέχεια, ακολουθώντας το τρίπτυχο «γειτονιές-καθημερινότητα-υποδομές». Αυτά τα τρία στοιχεία αποτυπώνονται με σαφήνεια και στο νέο πρόγραμμα μας, το οποίο δεν είναι αφηρημένα γράμματα και αριθμοί πάνω σε μια κόλα χαρτί. Είναι ένα στοχευμένο, πλήρως κοστολογημένο και πολύπλευρο επιχειρησιακό σχέδιο με ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, που αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Κι αυτό συμβαίνει διότι δεν δημιουργήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά μέσα και από την ίδια κοινωνία. Με διαρκείς ζυμώσεις και συζητήσεις στις γειτονιές. Είναι, λοιπόν, προϊόν συλλογικής προσπάθειας και δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τα θέλω της πόλης.

mpakogianis453223

Έχετε πλέον ολοκληρώσει τέσσερα χρόνια ως Δήμαρχος της Αθήνας. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας και που δυσκολευτήκατε περισσότερο;

Το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας ήταν ότι είχε χάσει πολύτιμο χρόνο. Και σήμερα μπορώ να σας πω ότι θα είχαμε ολοκληρώσει περισσότερους από τους στόχους που είχαμε θέσει, αν δεν ξεκινούσαμε από μηδενική βάση. Τα προβλήματα και οι παθογένειες της πόλης ήταν πολλά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αθήνα να μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εγώ, όμως, δεν είμαι εδώ για να κάνω διαπιστώσεις, αλλά για να δίνω λύσεις. Και αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή. Από την καθαριότητα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας μέχρι την ανάπλαση δεκάδων δημόσιων χώρων, την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού και τις ασφαλτοστρώσεις. Όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα έργα γίνονται με οργανωμένο σχέδιο, πείσμα και αρκετή δουλειά, ακολουθώντας το δύσκολο αλλά ασφαλή δρόμο που διανύσαμε την προηγούμενη τετραετία.

mpakogiannis5321

Η ασφάλεια στην πόλη είναι ένα θέμα που ταλανίζει σε καθημερινή πλέον βάση τους πολίτες. Τι πρέπει να γίνει για να είναι επιτέλους η Αθήνα μια ασφαλής πόλη και αν θεωρείτε ότι η λύση βρίσκεται στο θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς».

Το θέμα της ασφάλειας στην πόλη το έχω αναδείξει πολλές φορές μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις μου, επιχειρώντας να φέρω στην επιφάνεια την αγωνία των ανθρώπων που συναντώ στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θεωρώ ότι πλησιάζει η ώρα που θα δούμε στους δρόμους της πρωτεύουσας τους αστυνομικούς της γειτονιάς. Υπάρχει μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Οικονόμου και έχουμε ήδη δημιουργήσει μια στέρεη βάση για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Όλες οι πλευρές του τραπεζιού συμφωνούν στο ότι πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στις γειτονιές της πόλης. Έχουμε, επίσης, συμφωνήσει στο ότι η αστυνομία θα πρέπει εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας τα λεγόμενα «εποπτικά μέσα», δηλαδή τις κάμερες. Πρόκειται για ένα μέτρο που σίγουρα θα δράσει αποτρεπτικά και κατ’ επέκταση μπορεί να προφυλάξει την πόλη σε μεγάλο βαθμό από τους επίδοξους παραβάτες. Και, φυσικά, έχουμε αποφασίσει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώνουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας ώστε οι Αθηναίοι να μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια και χωρίς φόβο κάθε γωνιά της πόλης. Δεν λέω, φυσικά, ότι το πρόβλημα θα λυθεί με ένα μαγικό ραβδί. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι στο τέλος, θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο να καταστεί η Αθήνα μια ασφαλής πόλη.