Ελλάδα

Οι περιοχές που υπάρχουν θαμμένες βόμβες του '40 και η πιθανότητα έκρηξης: Εξηγεί στο Dnews Αντιστράτηγος Ε.Α

EUROKINISSI EUROKINISSI
Δεν πρέπει να μεταφερθούν αλλά να εξουδετερωθούν στο σημείο.

Οι βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που συχνά βρίσκονται σε κάποιες ανασκαφές, δεν είναι επικίνδυνες, αλλά πρέπει να εξουδετερώνονται, ώστε να μην υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα έκρηξης.

Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο εα, Δρ Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντή Μελετών του ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών) κ. Ιπποκράτη Δασκαλάκη, συνήθως αυτές οι βόμβες, εντοπίζονται σε παράκτιες περιοχές και ειδικότερα σε λιμάνια. Είναι βόμβες, των 250, 500 και 1000 λιβρών, που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν έσκασαν.

Μία από αυτές τις βόμβες εξουδετερώθηκε σήμερα το πρωί, στη Γλυφάδα, από την ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η βόμβα είχε μήκος 1,5 μέτρο και ζύγιζε 226 κιλά.

«Κάθε έξι μήνες παρατηρούμε ότι βρίσκεται και μία τέτοια βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές είναι συνήθως 500 λιβρών. Συνήθως τις βρίσκουμε σε περιοχές, κοντά σε θάλασσα και σε λιμάνια. Γιατί αυτοί ήταν οι στόχοι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως των Άγγλων και των Γερμανών, που βομβάρδιζαν τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.

Επειδή το έδαφος είναι μαλακό, χώνονταν βαθιά και δεν ήταν ορατές. Πολλές από τις βόμβες αυτές, δεν έσκαγαν, γιατί υπήρχε πρόβλημα στον πυροσωλήνα που πυροδοτεί τη γόμωση. Η κατασκευαστική αστοχία, έφτανε το 10%.  Οι παραλιακές περιοχές, βοήθησαν αυτές τις βόμβες να χωθούν στη λάσπη, να πάνε πιο βαθιά και να εξαφανιστούν.

«Σε όλη την Ευρώπη, όπου υπήρχαν λιμάνια, βρίσκουν ακόμα τέτοιες βόμβες. Αυτές οι βόμβες ήταν οι πιο συνηθισμένες. Των 200 και 500 λιβρών. Υπήρχαν και οι μεγαλύτερες των 1000 λιβρών. Αλλά όπως είπαμε υπήρχε «αφλογιστία», τουλάχιστον στο 10% αυτών των βομβών. Τέτοιου είδους βόμβες βρίσκονται πέριξ του Πειραιά. Έχουν βρεθεί επίσης κάποιες στα Χανιά, στη Σούδα. Το 1940, ήταν εκεί το λιμάνι των Βρετανών και βομβαρδίστηκαν τα Ελληνικά και Βρετανικά πλοία τότε, όσο διήρκεσε η εισβολή στο νησί. Εκεί έπεσαν πάρα πολλές βόμβες», μας λέει ο κ. Δασκαλάκης.

Για την επικινδυνότητα αυτών των βομβών ο κ. Δασκαλάκης, επισημαίνει: «Το να σκάσουν κάποια στιγμή χωρίς λόγο, αποκλείεται. Όταν όμως μετακινηθεί, υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκραγεί. Όταν είναι θαμμένη, μία τέτοια βόμβα, δεν επηρεάζεται από την υγρασία, ούτε από δονήσεις του εδάφους, στην περίπτωση που περάσει ένα φορτηγό. Η μετακίνησή της όμως είναι προβληματική, θα πρέπει να γίνει με προσοχή. Αν δε, την ακουμπήσει εκσκαφέας, υπάρχει περίπτωση να εκραγεί. Συνήθως μετά από 50 χρόνια, τα συστήματα της βόμβας έχουν σκουριάσει και οι πυροδοτικοί μηχανισμοί από την υγρασία έχουν σχεδόν αδρανοποιηθεί.  Αν βρεθεί μία τέτοια βόμβα πρέπει να εξουδετερωθεί. Και συνήθως αυτό γίνεται με μικρή έκρηξη, που καταστρέφει τον πυροδοτικό μηχανισμό», καταλήγει.