Ελλάδα

«Χήρεψε» ξανά το Βενιζέλειο: Παραιτήθηκε ο διοικητής για να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

«Χήρεψε» ξανά το Βενιζέλειο: Παραιτήθηκε ο διοικητής για να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Η παραίτηση του σχετίζεται με την μετακίνηση των γιατρών από το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου προκειμένουν να καλυφθούν οι εφημερίες

Λίγες μέρες αφού καρατομήθηκε η διοίκηση του Βενιζελείου και ο παθολόγος ιατρός Χάρης Λυδάκης συνέχισε ως εκτελών χρέη διοικητή, παραιτήθηκε από τη θέση της Διοίκησης του Βενιζέλειου νοσοκομείου, με κείμενο που απέστειλε στην 7η ΥΠΕ γνωστοποίησε πως παραιτείται και από την θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και από τα καθήκοντα του εκτελών χρέη Διοικητή.

Σύμφωνα με το neakriti, στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Λυδάκης αναφέρει πως ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή του την απόφαση είναι η μετακίνηση των Παθολόγων του Βενιζελείου προς άλλα νοσοκομείο έτσι ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες.

«Έχοντας απόλυτη επίγνωση των θεσμικών μου υποχρεώσεων έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση της 7ης ΥΠΕ για να με μετακινήσει ως Παθολόγο στο ΓΝ Ρεθύμνου για να επιτελέσω την εν λόγω εφημερία», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε στην Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας ζητήθηκε από τον κ. Λυδάκη η μετακίνηση παθολόγου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για την κάλυψη εφημερίας ωστόσο εκείνος φέρεται να αρνήθηκε. Ίδιες πληροφορείς αναφέρουν όπως του έγινε σαφές ότι σε περίπτωση που μείνει ακάλυπτη η εφημερία στο Ρέθυμνο θα φέρει ο ίδιος ευθύνη και μάλιστα ποινική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λυδάκης, που δεν ήταν νέος διοικητής ούτε είχε οριστεί διοικητής αλλά εκτελούσε θητεία που έληγε 31/12/2023, επέλεξε να παραιτηθεί και να μεταβεί ο ίδιος στο Ρέθυμνο για την εκτέλεση της εφημερίας.

Υπ. Υγείας : «Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Ηρακλείου

Μετά την παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων».

Για το υπουργείο Υγείας, όπως επισημαίνεται, «προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης. Το Υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους». Την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης αναλαμβάνει ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας.

Πώς θα επέστρεφε στη θέση του

Το γεγονός ότι η διοίκηση της 7ης Υπε Κρήτης συνεχίζει να στέλνει γιατρούς παθολόγους με εντέλεσθε να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου,αλλά και το ότι το υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους ,λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της συνεργασίας τους με το Βενιζέλειο, ξεχύλισαν το ποτήρι για τον προσωρινό διοικητή του Βενιζελείου Χάρη Λυδάκη και τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί.

«Βρίσκομαι στο Ρέθυμνο για να κάνω εφημερία στο νοσοκομείο, δεν μπορώ να είμαι ανακόλουθος με αυτά που λέω και κάνω.

Ζήτησα από την ΔΥΠΕ να σταματήσει τις υποχρεωτικές μετακινήσεις παθολόγων του Βενιζελείου και δεν το έκανε.

Αντί να τους δώσω όνομα συναδέλφου για το ποιος θα εφημερεύσει,πηγαίνω εγώ» είπε στο patris.gr.

Τόνισε ακόμη ότι ενώ από την 1η Νοεμβρίου ανοίγουν τα συνολικά 4 χειρουργικά τραπέζια στο Βενιζέλειο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας,οι συμβάσεις με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους ,δεν έχουν υπογραφεί.

«Ρωτάω την ΔΥΠΕ τι θα γίνει με αυτό το θέμα,μου απαντούν μην ασχολείσαι θα φροντίσει το υπουργείο.

Υπο τέτοιες συνθήκες,δεν μπορώ να εργαστώ» ανέφερε ο κ.Λυδάκης.

Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάκλησης της παραίτησης του,αν υλοποιηθούν αυτά που έχει ζητήσει και κυρίως αν σταματήσουν τα εντέλεσθε των παθολόγων στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου ,όπου πλέον οι εφημερίες,ελλείψει γιατρών, χαρακτηρίζονται μη ασφαλείς.