Ελλάδα

Σμήνος σεισμών στον Κορινθιακό: Τι λένε στο Dnews Παπαδόπουλος και Παπαζάχος

EUROKINISSI EUROKINISSI
Πάνω από 30 σεισμοί στον Κορινθιακό το τελευταίο 24ωρο.

«Πιθανότατα πρόκειται για «σμήνος» σεισμών, το οποίο είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες. Η πιθανότητα για μεγάλο σεισμό είναι πολύ μικρή. Το ότι γίνονται πολλοί σεισμοί δεν σημαίνει κάτι. Αν μεγαλώσουν τα μεγέθη, θα είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει. Δεν έχουμε ξεπεράσει τα όρια», δηλώνει στο Dnews, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενους στους αλλεπάλληλους μικρούς σεισμούς στην περιοχή του Κορινθιακού, στο ύψος του Ξυλόκαστρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει και σε σχετική του ανάρτηση, στα κοινωνικά δίκτυα, ότι μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 702 σεισμοί έως και 3,9 Ρίχτερ και ότι αυτά τα δεδομένα, δείχνουν ότι η σεισμογραφική κάλυψη στην περιοχή είναι επαρκής ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αξιόπιστη ανάλυση της τρέχουσας σεισμικότητας.

«Πραγματοποιώντας τους σχετικούς στατιστικούς ελέγχους βρήκαμε ότι η κρίσιμη παράμετρος b έχει τιμή τουλάχιστον 1.2, η οποία παρέχει ισχυρή ένδειξη ότι η σεισμική ακολουθία έχει μέχρι τώρα τα χαρακτηριστικά σμηνοσειράς, όπως ήδη το προσδιόρισα σε προηγούμενες αναρτήσεις και δηλώσεις. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι το νέφος των επικέντρων δεν έχει γραμμική διάταξη, δλδ κατά μήκος ενός σημαντικού ρήγματος. Από όλα τα παραπάνω δικαιώνεται η άποψη ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα η πιθανότητα για τη γένεση ισχυρού σεισμού είναι μικρή», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, αναφέρει στο Dnews, ότι «υπάρχει μία σεισμική ακολουθία στο ίδιο σημείο, την οποία και παρακολουθούμε. Προς το παρόν δεν είναι κάτι σημαντικό, ούτε αξίζει κάποιας αξιολόγησης. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα, στον Κορινθιακό κόλπο, είναι σαν να λέμε ότι βρέχει το χειμώνα», επισημαίνει ο κ. Παπαζάχος. Οι πολύ μικροί σεισμοί δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο, είναι φυσιολογικό.

Για την μη ύπαρξη σεισμών, άνω των 6 Ρίχτερ, εδώ και δύο χρόνια ο κ. Παπαζάχος αναφέρει: «Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, αυτός είναι ο ελληνικός χώρος. Υπάρχουν περίοδοι που γίνονται μεγάλοι σεισμοί και περίοδοι που δεν γίνονται. Το μόνο που θα είναι ανησυχητικό, είναι να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι στην Ελλάδα, δεν κάνει σεισμούς. Η Ελλάδα έχει μέσο ετήσιο μέγεθος σεισμών 6,3 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο, στατιστικά, γίνεται ένας σεισμός 6,3 και πάνω. Κάποιες χρονιές γίνονται λιγότεροι και κάποιες χρονιές γίνονται περισσότεροι», επισημαίνει ο κ. Παπαζάχος, υπογραμμίζοντας ότι ισχυροί σεισμοί θα γίνουν, αφού αυτή είναι η φύση του ελληνικού χώρου».