Οικονομία

Τι αλλάζει στην παροχή επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Τι αλλάζει στην παροχή επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Συγκεκριμένες περιοχές στη Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία για την επιλογή των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για την παροχή επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην νέα απόφαση περιλαμβάνεται η συμπερίληψη συγκεκριμένων περιοχών στη Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία, μέσω της οποίας θα επιλεγούν οι σταθμοί αποθήκευσης. Οι περιοχές που θεωρούνται επιλέξιμες περιορίζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε συγκεκριμένους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Στην απόφαση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η συνολική κατακυρούμενη ισχύς για τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 50 MW, αθροιστικά για όλους τους δήμους αυτούς. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι το όριο αυτό είναι δεσμευτικό, ακόμη και σε περιπτώσεις εφαρμογής του κανόνα του τελευταίου έργου, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 της τροποποιημένης απόφασης.

Η γεωγραφική κατανομή των επιλέξιμων περιοχών, με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, δείχνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη δίκαιη μετάβαση περιοχών που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε περιοχές που εξαρτώνται παραδοσιακά από τις βιομηχανίες άνθρακα.

Το όριο της συνολικής κατακυρούμενης ισχύος στα 50 MW για τους δήμους της Πελοποννήσου δείχνει ότι η κυβέρνηση θέτει σαφείς κανονισμούς για να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση ενέργειας σε συγκεκριμένες περιοχές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία στο δίκτυο και την αποφυγή υπερβολικής επιβάρυνσης τοπικών υποδομών.

Η απόφαση υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Νίκο Παπαθανάση, τον Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.