Ελλάδα

Η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες των οδηγών: Συνεργείο αφού χαλάσει το αμάξι, ανταλλακτικά και λάστιχα από... χρυσό

pexels / Pixabay pexels / Pixabay
Εκρηκτικές ανατιμήσεις από 30% έως 50% καταγράφονται στα λιπαντικά και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από τις αρχές του έτους ενώ αναμένονται νέες ανατιμήσεις οι οποίες από τους παράγοντες της αγοράς είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Για παράδειγμα τα λάδια μοτοσικλέτας από 10 ευρώ το λίτρο πήγε στα 17 ευρώ, τα μπουζί, τα τακάκια των φρένων, τα φίλτρα λαδιού και αέρως όπως και οι μπαταρίες έχουν αυξημένες τιμές κατά 30%, ενώ ορισμένα ανταλλακτικά μοτοσικλετών οι εταιρίες έχουν διπλάσιες τιμές.

«Ένας άνεμοθώρακας μόνο το πλεξιγκλάς, μπορεί να έχει και 400 ευρώ. Επίσης τα φανάρια κοστίζουν πάνω από 3.000 ευρώ σε μία μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα. Μιλάμε για πρωτοφανείς καταστάσεις», αναφέρει ο Κώστας Σκοτίδας μηχανικός δικύκλων στα Dnews.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρήστος Λαμπίρης μηχανικός αυτοκινήτων λέει ότι και στο δικό του κλάδο τα λάδια, τα φίλτρα, τα μπουζί, τα φρένα, έχουν ανατιμηθεί κατά 30%. Σχετικά με τα ελαστικά και οι δυο τους επισημαίνουν ότι επειδή έχουν απογειωθεί έως και 70% οι τιμές τους πολλοί επιλέγουν να χαμηλότερης ποιότητας «τα οποία είναι χειρότερα από εκείνα που αντικαθιστούν».

autokinita493

Παρατηρούν ακόμα ότι οι πελάτες πληρώνουν στις αρχές του μήνα και στο τέλος με πιστωτική κάρτα και ότι το ποσοστό είναι 50-50 δηλαδή οι μισοί με ζεστό χρήμα και οι άλλοι μισοί με πλαστικό. «Ενώ στην κρίση το 2010 - 2013 μας έδιναν ένα ποσό και μας έλεγαν φτιάξε ότι θέλεις μέχρι εκεί, τώρα μας εξοφλούν με την πιστωτική», δηλώνει.

Πάντως σε αντίθεση με το παρελθόν οι οδηγοί επιλέγουν την επισκευή δηλαδή να φτιάχνουν τα αυτοκίνητα ή τα μηχανάκια μόλις επιστρέφουν από τα ταξίδια τους, παρά την συντήρηση, να κάνουν το προβλεπόμενο σέρβις.

Όσο δεν για την ποιότητα της κατασκευής των οχημάτων είναι υποδεέστερη σε σχέση με το παρελθόν με συνέπεια να εμφανίζουν βλάβες συχνότερα στα ηλεκτρονικά τους συστήματα και στα μηχανολογικά τους μέρη. Παραταύτα οι τιμή αγοράς τους έχει αυξηθεί κατά 3.000 ευρώ στου μικρού κυβισμού οχήματος, κατά 5.000 ευρώ στα μεσαία, ενώ στα μεγάλα έχει ξεφύγει πάνω από τις 10.000 ευρώ επιπλέον.