Ελλάδα

Οι επικίνδυνες παιδικές χαρές τα σήματα και τα παιχνίδια που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς

EUROKINISSI EUROKINISSI
Ποιες πιστοποιήσεις πρέπει να έχουν οι παιδικές χαρές για να λειτουργήσουν.

Τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές, πρέπει να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα, από ειδικό φορέα και να συντηρούνται, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν, ώστε να μη συμβαίνουν ατυχήματα, όπως αυτό στην παιδική χαρά της πλατείας του Αγίου Νικολάου, στη Χαλκίδα, την περασμένη Κυριακή, που στοίχισε και τον τραυματισμό οκτάχρονου παιδιού.

Σύμφωνα με την μηχανολόγο-μηχανικό, ειδική στα όργανα παιδικών χαρών, Μ. Παπαδοπούλου, τα όργανα παιδικής χαράς πρέπει να είναι πιστοποιημένα βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 1176, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Για παράδειγμα, οι κούνιες υπάγονται στο ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-2, τα όργανα που φέρουν τσουλήθρες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-3 κτλ. Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, όλα τα παιχνίδια μίας παιδικής χαράς, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κατηγορία, πρέπει να συμμορφώνονται τουλάχιστον με το ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-1, που περιέχει τις γενικές απαιτήσεις.

«Ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή ο εισαγωγέας ή ο διανομέας που θέτουν σε κυκλοφορία στην αγορά εξοπλισμούς παιδικών χαρών, πρέπει να διαθέτουν για καθένα από αυτούς, πιστοποιητικό συμμόρφωσης που έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου, με το οποίο αποδεικνύεται η συμμόρφωση τους με τις απαιτήσεις ασφαλείας της σειράς προτύπων ΕΝ 1176. Ο εν λόγω φορέας πιστοποίησης, διαπιστώνει εάν τα όργανα είναι κατάλληλα για χρήση από παιδιά και για ποιες συγκεκριμένες ηλικίες. Εκείνος ελέγχει την επικινδυνότητα του οργάνου και προκειμένου να το πιστοποιήσει και καλεί τον κατασκευαστή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις - τροποποιήσεις και ουσιαστικά να συμμορφωθεί με το ανωτέρω πρότυπο, εάν κρίνεται αναγκαίο», αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου. Επίσης, τα γενικά χαρακτηριστικά των οργάνων (στρογγυλεμένες γωνίες, τα βερνίκια και τα χρώματα απαιτείται να μην περιέχουν μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, και άλλα βαρέα μέταλλα και άλλα), δίνονται από το πρότυπο ΕΝ 1176.

Κάθε παιδική χαρά, για να τεθεί σε λειτουργία, πρέπει, σύμφωνα με την μηχανικό, να διαθέτει:

-Πιστοποιητικό παιδικής χαράς από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου. Ο εν λόγω φορέας προβαίνει επί τόπου στον χώρο και ελέγχει, αφενός την καταλληλόλητα των οργάνων, βάσει και των πιστοποιητικών που του προσκομίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής, καθώς και ότι κάθε όργανο διαθέτει το κατάλληλο δάπεδο από κάτω του, που πρέπει υποχρεωτικά να ικανοποιεί το ύψος πτώσης του οργάνου.  Δηλαδή, κάθε όργανο παιδικής χαράς, ανάλογα με το ύψος πτώσης που έχει (δίνεται από τον κατασκευαστή αυτή η πληροφορία, συνδυαστικά με το διαπιστευμένο φορέα που του εκδίδει το πιστοποιητικό του οργάνου) πρέπει να έχει και το κατάλληλο πάχος δαπέδου (είτε αυτό είναι βότσαλο, είτε είναι ελαστικό πλακίδιο ασφαλείας, είτε είναι χυτό δάπεδο ασφαλείας κλπ). Επιπλέον, κάθε όργανο πρέπει να έχει ένα «χώρο ασφαλείας» περιμετρικά του, όπου δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί οτιδήποτε άλλο (όργανο , αστικός εξοπλισμός, φωτιστικό κ.λπ). Εάν κάποιες από τις παραπάνω απαιτήσεις δεν πληρείται, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργικότητα της παιδικής χαράς.

-Σήμα καταλληλότητας παιδικής χαράς από την εκάστοτε Περιφέρεια. Για να λάβει μια παιδική χαρά αυτό το σήμα, απαιτεί πρωτίστως να φέρει το πιστοποιητικό που αναφέρθηκε παραπάνω (πιστοποιητικό παιδικής χαράς) και εν συνεχεία ελέγχονται κάποια άλλα στοιχεία (όπως επαρκείς αστικός εξοπλισμός, επαρκείς φωτισμός κ.λπ), βάσει της νομοθεσίας των παιδικών χαρών.

Σημειώνεται ότι το πρώτο πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει αρχικά η παιδική χαρά, ωστόσο ο εκάστοτε δήμος είναι υποχρεωμένος να λάβει και το σήμα καταλληλότητας για να υπάρχει μια πλήρη πιστοποίηση του συνολικού χώρου. Οι παραπάνω απαιτήσεις αναφέρονται και στις νομοθεσίες που διέπουν τις παιδικές χαρές.

Το πιστοποιητικό της παιδικής χαράς, βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να εκδίδεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο. Έτσι, κάθε χρόνο, ο διαπιστευμένος φορέας, είναι υποχρεωμένος, αφού τον καλέσει ο Δήμος, να προβεί στον σχετικό έλεγχο, να διατυπώσει τις πιθανές παρατηρήσεις – αστοχίες, ο δήμος να προβεί στις διορθώσεις (πιθανή φθορά των οργάνων, πιθανή φθορά των δαπέδων κλπ) και εν τέλει, εάν οι συνθήκες ικανοποιούνται, να πιστοποιηθεί εκ νέου η παιδική χαρά. Εάν ένα όργανο δεν ικανοποιεί το πρότυπο ΕΝ 1176 ή εάν δάπεδο δεν ικανοποιεί το ΕΝ 1177 (πιστοποιητικό βάσει του οποίου πιστοποιούνται τα δάπεδα ότι καλύπτουν το ύψος πτώσης που τους αναλογεί), τότε η παιδική χαρά δεν πιστοποιείται.

Σε ότι αφορά τη συντήρηση, των παιχνιδιών των παιδικών χαρών, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η συντήρηση κάθε οργάνου γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τις παραδίδει στον δήμο πριν την ολοκλήρωση του έργου. Η συχνότητα διενέργειας των ελέγχων εξαρτάται από τη φύση του οργάνου, τα υλικά κατασκευής του, την περιοχή στην οποία είναι τοποθετημένο (βουνό, θάλασσα), το έδαφος στο οποίο είναι τοποθετημένο (χώμα, τσιμέντο κλπ).

Ο έλεγχος πρέπει να γίνει από συνεργεία εξειδικευμένα στην συντήρηση και στον έλεγχο εξοπλισμού παιδικών χαρών, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν τα ζητήματα που θα προκύψουν, τη σημαντικότητά τους και τον βέλτιστο και πιο άμεσο τρόπο διόρθωσής τους. Σε περίπτωση που κάποιο όργανο έχει υποστεί βλάβη που δεν μπορεί να διορθωθεί επί τόπου, τότε ο υπεύθυνος του συνεργείου πρέπει να σημάνει το όργανο με κόκκινη ταινία, ώστε να μην μπορεί το χρησιμοποιήσουν τα παιδιά. Ο διαπιστευμένος φορέας, τέλος, που εκδίδει το πιστοποιητικό εξ ονόματος του κατασκευαστή για κάθε όργανο, δεν έχει απαραίτητα σχέση με τον διαπιστευμένο φορέα που εκδίδει το πιστοποιητικό της παιδικής χαράς.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαδοπούλου, σε πολλές περιπτώσεις, γίνεται λανθασμένη ή κακή χρήση του παιχνιδιού, από παιδιά και γονείς. Πολλά όργανα, είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά χρησιμοποιείται και από μεγαλύτερα ή μικρότερα παιδιά. Φυσικά, κανένα παιχνίδι δεν είναι επικίνδυνο από μόνο του, αν τηρούνται όλες οι πιστοποιήσεις.

Επιπλέον, ο Δήμος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προβλέπει να έχει κάποια σύμβαση με εταιρεία, η οποία μπορεί να αναλάβει την εν λόγω συντήρηση με εξειδικευμένα συνεργία και προβαίνει ο ίδιος σε αυθαίρετους ελέγχους, με τα συνεργία του Δήμου, που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία γνώση επί του αντικειμένου. Με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα δεν αναγνωρίζονται, δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα.