Ελλάδα

Προσοχή σε αυτή την απάτη λόγω Black Friday

UNSPLASH UNSPLASH
Οι τιμές κάποιων προιόντων «προειδοποιούν» για απάτες.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διαδικτυακές απάτες, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα. Η τελευταία «μόδα», που συναντάμε καθημερινά, είναι η πώληση ηλεκτρονικών και άλλων προϊόντων,  δήθεν σε εξευτελιστικές τιμές.

Πώς λειτουργεί η απάτη; Την ώρα που κάποιος «σκρολάρει», για παράδειγμα, στο facebook, παρουσιάζεται στην οθόνη του, μία εικόνα με διαφήμιση, για την πώληση ονομαστού λάπτοπ,  που μάλιστα «προσφέρει»  γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο αναγνώστης, βλέπει την φωτογραφία και διαπιστώνει ότι μπορεί να αγοράσει ένα λάπτοπ, στην τιμή των ...2 ευρώ. Γιατί όπως αναφέρεται στη διαφήμιση, έχει υποστεί ζημιές η συσκευασία, αλλά όχι ο υπολογιστής.

f2

Για να γίνει μάλιστα πιο πιστευτή η απάτη, κάτω από τη διαφήμιση, υπάρχουν και «σχόλια», ανθρώπων που αγόρασαν το προϊόν και «ευχαριστούν» την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

f1a

Ο καταναλωτής «τσιμπάει το δόλωμα» και πληρώνει τα 2 ευρώ, ή όποια άλλη τιμή, πάντα πολύ μικρότερη της κανονικής. Και ...περιμένει να του σταλεί το προϊόν στη διεύθυνση που έχει συμπληρώσει. Το προϊόν, φυσικά δεν έρχεται ποτέ και ο καταναλωτής χάνει τα χρήματά του.

Το Dnews επικοινώνησε με τη συγκεκριμένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και όπως μας πληροφόρησαν, παρατηρούνται καθημερινά, πολλές τέτοιες αναφορές καταναλωτών, για ψεύτικες διαφημίσεις, που φυσικά είναι απάτες. Η πρώτη ενέργεια της εταιρεία, είναι να κάνει αναφορά στο κοινωνικό δίκτυο που υπάρχει η «διαφήμιση», ώστε να «κατέβει», άμεσα.

Τις περισσότερες φορές, όπως μας ενημέρωσαν, η διαφήμιση «κατεβαίνει» αμέσως. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που η εταιρεία καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ ενημερώνονται και οι αρμόδιες αρχές. Το ζήτημα είναι όμως, ότι ενώ οι πλατφόρμες «κατεβάζουν» τις ψεύτικες διαφημίσεις, μετά από ημέρες, ή ακόμα και μετά από λίγες ώρες, εμφανίζονται νέες.

Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, στις διαδικτυακές απάτες, ειδικότερα την ερχόμενη Παρασκευή, λόγω των προσφορών της «Black Friday».