Ελλάδα

Αλλάζει το τοπίο στην εκτός σχεδίου δόμηση

Αλλάζει το τοπίο στην εκτός σχεδίου δόμηση
Η εκτός σχεδίου δόμηση έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Οι αλλαγές που θα ξεπαγώσουν τις αγοραπωλησίες.

Παράθυρο για την επανάκαμψη της εκτός σχεδίου δόμησης και των αντίστοιχων αγοραπωλησιών αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του έτους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάσου Νικολαΐδη, «πριν την εκπνοή του 2023 η ρύθμιση θα έχει κατατεθεί στη Βουλή».

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλαίσιο της ρύθμισης αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι 2 βασικοί πυλώνες των αλλαγών που προωθούνται στην εκτός σχεδίου δόμηση  και θεωρο΄ύνται ότι έχουν «κλειδώσει» είναι η ελάχιστη αρτιότητα (τέσσερα στρέμματα ή μεγαλύτερη, αν ισχύει κάτι διαφορετικό σε μια περιοχή) και το ελάχιστο «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό, δηλαδή δρόμο που είναι επίσημα κοινόχρηστος.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νομοσχέδιο προβλέπει και ρυθμίσεις  για τον εξορθολογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. η οποία είναι πολύ εκτεταμένη και άναρχη παντού στη χώρα. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα προβλέπεται καταβολή  ειδικού τέλους σε ειδικό ταμείο, προκειμένου να εκδοθεί η άδεια. Το ποσό αυτό θα λειτουργεί ως περιβαλλοντικό ισοδύναμο και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.