Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση προσφύγων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση προσφύγων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Με την εκπαίδευση Ουκρανών προσφύγων στην Ελευσίνα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του υπουργείου Μετανάστευσης για το 2023, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα πρόγραμμα που ήδη κρίνεται απολύτως επιτυχημένο, αν αναλογιστούμε τη βοήθεια που παρείχαν πρόσφατα στο Πυροσβετικό Σώμα οι εκπαιδευμένοι πρόσφυγες στις φωτιές στη δομή Κατσικά, στη Ριτσώνα και το Σχιστό.

Στην Ελευσίνα η άσκηση περιλάμβανε εκκένωση της Δομής η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα, με βάση το σχεδιασμό από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς του προγράμματος. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκειά του είχαμε:

1021 ώρες εκπαίδευσης, 516 συμμετέχοντες, 208 Εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος, 89 Ασκήσεις πεδίου, 44,37% το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, 24 εθνικότητες, 18 Πιστοποιημένα Προγράμματα Εκπαίδευσης Βασικών Μαθημάτων, 9 Δομές φιλοξενίας, 8 Πιστοποιημένα Προγράμματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, 5 Ειδικά Σχέδια Εκκένωσης βασισμένα σε Μελέτες Τρωτότητας και συγκεκριμένα σενάρια, 3 μοναδικά γλωσσάρια για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί), 1 πρωτότυπο σχέδιο εκκένωσης (Ελευσίνα), 1 ειδικό κουίζ μέσω διαδικτύου για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην Ελληνική Γλώσσα.

Την δράση στην Ελευσίνα παρακολούθησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Αρμόδια για την Ένταξη, τους Ευάλωτους Πολίτες και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα, Σοφία Βούλτεψη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πρέσβης Τζιανλούκα Ρόκκο, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, η διευθύντρια εκπαίδευσης του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ,αντιπύραρχος ,Μαριλένα Φωτοπούλου, η διοικήτρια της Δομής Ελευσίνας που συμμετείχε ενεργά, Δέσποινα Μπαχά και στελέχη του ΔΟΜ και του υπουργείου Μετανάστευσης.