Ελλάδα

Γιατί το μαχητικό που έπεσε στην Καλαμάτα δεν έχει μαύρο κουτί

Γιατί το μαχητικό που έπεσε στην Καλαμάτα δεν έχει μαύρο κουτί Φωτογραφία: INTIME
Ανείπωτη θλίψη επικρατεί για τον άδικο χαμό του πιλότου του T-2 της 120 ΠΕΑ που συνετρίβη σήμερα το πρωί στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, νεκρός ανασύρθηκε ο 40χρονος Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας, πιλότος του T-2 της 120 ΠΕΑ που συνετρίβη σήμερα το πρωί στην Καλαμάτα, ο οποίος φέρεται να μην πρόλαβε να ανοίξει το αλεξίπτωτό του.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ, (Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), το μαχητικό αεροσκάφος δεν διαθέτει «μαύρο κουτί», όπως τα πολιτικά αεροσκάφη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα αίτια της συντριβής αλλά και για να βγει το ασφαλές συμπέρασμα θα ασχοληθεί η επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έτσι το ερώτημα εάν υπήρξε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος ή εάν υπήρξε λάθος του χειριστή παραμένει άγνωστο έως τώρα. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν περίεργο  ήχο από το ένα από τα δυο αεροσκάφη που πετούσαν.

Το έργο της επιτροπής διερεύνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, θα διαρκέσει πολύ καθώς υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που τα μέλη της θα πρέπει να εξετάσουν για να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα για τα αίτια της πτώσης.

Γιατι δεν έχουν μαύρο κουτί τα ελληνικά  πολεμικά αεροσκάφη

Ορισμένοι αναφέρουν ότι σε πολεμικά αεροσκάφη «μαύρα κουτιά» δεν τοποθετούνται για λόγους ηλεκτρονικής ασφαλείας, άλλοι ισχυρίζονται ότι απλώς η κατασκευάστρια εταιρεία δεν τα είχε προβλέψει ή τα θεώρησε περιττά.

T 2E small

Ποια πολεμικά αεροσκάφη διαθέτουν «μαύρο κουτί»

Γεγονός είναι ότι κανένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν διαθέτει «μαύρο κουτί» πλην του «Μιράζ 2000» και μερικών ίσως F-16.

Tα Τ2 Buckeye 

Το αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή της Καλαμάτας πρόκειται για μοντέλο T2 Buckeye, ένα Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το μοναδικό εκπαιδευτικό jet το οποίο χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία για την εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων ανθυποσμηναγών.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 λίβρες οπλισμού σε έξι πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί, ενώ φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.