Ελλάδα

Τα «σπάνε» οι μετεωρολόγοι: Έρχονται ή όχι άσπρες μέρες το Σάββατο στη χώρα; (Live ο καιρός)

Τα «σπάνε» οι μετεωρολόγοι: Έρχονται ή όχι άσπρες μέρες το Σάββατο στη χώρα; (Live ο καιρός) Φωτογραφία: Pexels
Απότομη πτώση της θερμοκρασίας, πολικό ψύχος αλλά και χιόνια εκτιμούν οι πλέον γνωστοί μετεωρολόγοι της χώρας, προβλέποντας όλες τις πιθανές διαβαθμίσεις ξεχωριστά και κατά... μόνας

Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς το Σάββατο 20 Ιανουαρίουστα βόρεια και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου κάνει λόγο ο παλαιότερος μετεωρολόγος και  διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, προβλέποντας χιονοπτώσεις στα νότια, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Ειδικότερα, στο τέλος της εβδομάδος -από το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή - διαφαίνεται αισθητή τάση πτώσης της θερμοκρασίας. Στους χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας στις κατώτερες στάθμες όπως στα 850hPa (χάρτες 3 &4) παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του ECMWF και του GFS τα οποία προς το παρόν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ενώ, μεγάλες διαφορές παρουσιάζονται και στην κυκλοφορία της ανώτερης ατμόσφαιρας στις μέσες στάθμες (στα 500 hPa ) όπου (στους χάρτες 1 και 2) η κυκλοφορία των αερίων μαζών είναι διαφορετική , καθώς και οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν.

Συμπερασματικά, για το κρύο που θα έλθει ο Θοδωρής Κολυδάς σχολιάζει «πορούμε να μιλάμε με μεγάλες πιθανότητες , αλλά για τα χιόνια προς το παρόν πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι , τόσο για τα υψόμετρα , όσο και για την ποσότητα.
Η #ΕΜΥ παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του καιρού και σας ενημερώνει υπεύθυνα. Η μεσημβρινή πρόγνωσή μας που θα εκδοθεί σε λίγο θα φτάνει έως το Σάββατο»

Γιαννόπουλος: Χιόνια το Σαββατοκύριακο και επιστροφή της «Άνοιξης» από τη νέα εβδομάδα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στην Αττική ο υδράργυρος πρόκειται να φτάσει έως και τους 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία και στη Θεσσαλονίκη, με το «θερμόμετρο» να δείχνει μέχρι και 13 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, όπου όμως στο Αιγαίο αναμένονται ισχυροί νοτιάδες.

Το «σκηνικό» του καιρού πρόκειται να αλλάξει και πάλι από το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου οι θυελλώδεις άνεμοι, που πρόκειται να επικρατήσουν στο Αιγαίο, θα ρίξουν σε σημαντικό βαθμό τη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά, ενώ από Τρίτη 23 Ιανουαρίου οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιστρέψουν.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού στη χώρα

Σάκης Αρναούτογλου: Πολικό ψύχος από Σάββατο

Άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι την Παρασκευή, προβλέπει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ενώ, για το Σάββατο 20 Ιανουαρίου διαπιστώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγερούς βοριάδες, βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες θα περάσουν οι επόμενες μέρες στη χώρα, ενώ ο χειμώνα να επιστρέφει από το ερχόμενο Σάββατο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα. Το Σάββατο υπάρχουν ενδείξεις για επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγερούς βοριάδες, βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Χιόνια από το Σάββατο

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους 20 βαθμούς σε κάποιες περιοχές. Ωστόσο, όλα αυτά θα ισχύουν μέχρι το Σάββατο…

Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Μέσα στο Σάββατο αναμένουμε ραγδαία μεταβολή του καιρού και από τα βόρεια με τα χιόνια να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τσατραφύλλιας: Έρχεται νέος χιονιάς, με θυελλώδεις βοριάδες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν όλο και περισσότερο ότι το Σάββατο , την Κυριακή και τη Δευτέρα ( 20-22/1) έρχεται νέος χιονιάς ,με θυελλώδεις βοριάδες ,πτώση της θερμοκρασίας, παγετό ,κρύο και χιόνια.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο με χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα φαίνεται να είναι η Θράκη ,τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και οι περιοχές από το πήλιο και νοτιότερα όπως η Εύβοια,η Βοιωτία, η Αττική ,η Φθιώτιδα ,η Κορινθία , η Αργολίδα και η Αρκαδία.