Διεθνή

Αυτό είναι το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο

Αυτό είναι το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο Φωτογραφία: Steven Lewis on Unsplash
Η κατάταξη του VisaGuide.World θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες στον ταξιδιωτικό κλάδο, μαζί με τον δείκτη διαβατηρίων Henley.

«Έκπληξη» στην πρωτιά της λίστας με τα ισχυρότερα διαβατηρία στον κόσμο, αφού η Ισπανία έχασε την πρώτη θέση και κατατάσσεται δεύτερη!

Η εταιρεία αξιολογεί 199 χώρες παγκοσμίως και βασίζει τα αποτελέσματά της σε παράγοντες όπως η πρόσβαση χωρίς βίζα, τα eVisas και η παγκόσμια κινητικότητα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τη δική της βαθμολογία «σημαντικότητας» προορισμού (DSS) για να αποδώσει μια μοναδική τιμή σε κάθε διαβατήριο.

Με αυτό το σύστημα, το VisaGuide.World ανέδειξε το διαβατήριο της Σιγκαπούρης ως το ισχυρότερο σε ολόκληρο τον κόσμο - με βαθμολογία 91,27 στα 100.

Ακολουθούν η Ισπανία στη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 90,60 και έπειτα η Γαλλία, της οποίας η βαθμολογία είναι 90,53.

Ακολουθούν το ιταλικό και το ουγγρικό διαβατήριο, τα οποία έχουν βαθμολογία 90,31 και 90,28 αντίστοιχα.

Συνολικά η κατάταξη για την Ευρώπη είναι πολύ καλή, με μόνο μία ακόμη χώρα που δεν ανήκει στην ήπειρο, την Ιαπωνία, να βρίσκεται στην πρώτη 20άδα. Η Ιαπωνία καταλαμβάνει την 15η θέση, την ίδια θέση με πέρυσι.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα της κατάταξης.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη κατάταξη του VisaGuide.World, οι κάτοχοι ισπανικών διαβατηρίων μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 160 χώρες. Στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε μόλις 107.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούσαν προηγουμένως να επισκεφθούν 164 μέρη χωρίς βίζα, ενώ σήμερα 160.

Η Ισπανία, ωστόσο, και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη 20άδα έχουν ένα πλεονέκτημα που δεν έχει η Σιγκαπούρη. Οι κάτοχοι διαβατηρίων αυτών των χωρών μπορούν να ταξιδεύουν σε περισσότερες από 30 χώρες χωρίς να χρησιμοποιούν καθόλου τα διαβατήριά τους, χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν.

Με πληροφορίες από Euronews