Ελλάδα

Μεγάλη γιορτή σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

Μεγάλη γιορτή σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου Φωτογραφία: Pixabay
Σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου είναι των Αγίων Αθανασίου, Κυρίλλου και της Αγίας Θεοδούλης.

Σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου είναι των Αγίων Αθανασίου, Κυρίλλου και της Αγίας Θεοδούλης.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι Αθανάσιος, Θανάσης, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Σούλης, Αθανασία, Θανασία, Νάσια, Νάνσυ, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Σούλη, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη, Θεοδούλη, Θεώνη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας (Πολιούχος Διδυμοτείχου, Αμφιλοχίας, Ιστιαίας και Αμαλιάδας). Ο Άγιος Κύριλλος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Η Αγία Θεοδούλη και οι συν αυτή Μάρτυρες Ευάγριος, Μακάριος, Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος και Βοηθός. Ο Άγιος Μάξιμος ο Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας.


Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία.

25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου. Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου.

Άγιος Κύριλλος

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Κυρίλλου.

Αγία Θεοδούλη

Η Αγία Θεοδούλη έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού και ήταν από τη Διοκαισάρεια της Κιλικίας. Στη βία του έπαρχου Πελάγιου ν’ αρνηθεί τον Χριστό αντέτασσε, ότι είναι και θα μείνει χριστιανή. Ο Πελάγιος τότε την υπέβαλε σε μαρτύρια, από τα όποια όμως, η γυναικεία φύση της, στάθηκε ανώτερη με τη δύναμη της θείας χάρης. Αμέσως μετά την οδήγησαν στο ναό των ειδώλων, μια αδύναμη γυναίκα με καταπληγωμένο το σώμα από τα βασανιστήρια.

Η προσευχή της Θεοδούλης συνέτριψε το είδωλο του ψεύτικου θεού και καταντρόπιασε τους ειδωλολάτρες. Μανιασμένος από την ήττα του ο ηγεμόνας Πελάγιος διέταξε να μπήξουν καρφιά στην αγία κεφαλή της και σ᾿ όλο της το σώμα. Η Αγία Θεοδούλη, δούλη Θεού πιστή, ιλαρή και γενναία, υμνούσε τον Κύριο. Ο κομενταρήσιος Ελλάδιος και ο δήμιος Βοηθός, έκπληκτοι μπροστά στο ζωντανό θαύμα, θέλησαν να γνωρίσουν την πίστη της Θεοδούλης.

Άγιος Μάξιμος Ουγγροβλαχίας

Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε το 1461 στην Σερβία και ήταν υιός του ηγεμόνα των Σέρβων Αγίου Στεφάνου Βράνκοβιτς του Τυφλού και της Αγίας Αγγελίνας (γιορτή 30 Ιουλίου). Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Είχε άλλες τρεις αδελφές και έναν αδελφό. Ο πατέρας του μετά την πτώση του Βελιγραδίου στους Τούρκους το 1459 κατέφυγε στην Ουγγαρία, όπου πολέμησε μαζί με τα Ουγγρικά στρατεύματα κατά των Τούρκων.

Ο βασιλιάς των Ούγγρων θέλησε να παντρέψει τον Μάξιμο με την κόρη του, αλλά εκείνος αρνήθηκε με το επιχείρημα πως ήταν Καθολική στο θρήσκευμα. Το 1485 του πρότεινε ο Ούγγρος ηγεμόνας να γίνει διάδοχος του πατέρα του Στέφανου μα εκείνος αρνήθηκε. Το 1486 ο Ούγγρος βασιλιάς του έδωσε τον τίτλο του δεσπότη της Σερβίας, μαζί με πολλά φέουδα, όπως το Σίρμιο και πολλές πόλεις στα εδάφη της Ουγγαρίας.

Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος

Οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος απέχουν 80 χρόνια ο ένας από τον άλλον και ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε δυο χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου Αθανασίου. Έχουν σφραγίσει κι οι δυο με το πέρασμα τους από το θρόνο της Αλεξανδρείας την ιστορία και τη ζωή της Εκκλησίας. Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές.

Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας.