Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία στριμώχνει τον Κασσελάκη - Οι 3 κινήσεις που στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών του

ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία στριμώχνει τον Κασσελάκη - Οι 3 κινήσεις που στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών του Φωτογραφία: Eurokinissi
Το μέτωπο εναντίον Κασσελάκη σκληραίνει και διευρύνεται. Οι κανόνες του παιχνιδιού.

Αυστηρούς όρους συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής νέας προεδρίας, αλλά ακόμη και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να θέτει η πλευρά της πλειοψηφίας στον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς και τις προηγούμενες ημέρες.

Λαβή για αυτή τη σκλήρυνση της στάσης, φαίνεται να έχει δώσει η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο του πρώην επικεφαλής της Κουμουνδούρου και όσα αναφέρει εκεί περί ύπαρξης σχεδίου της διαπλοκής εντός του ΣΥΡΙΖΑ (σε ότι αφορά την άποψη υπέρ συνεργασιών της ευρύτερης Κεντροαριστεράς), αλλά και το γεγονός ότι δεν προχωρά σε κατάθεση επίσημης υποψηφιότητας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να μην αποδέχεται την απόφαση καθαίρεσης του. Άλλωστε ούτε οι προηγούμενες αναφορές του σε "κουκούλες" και "πραξικόπημα" δεν παραγράφονται από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Το μέτωπο εναντίον Κασσελάκη σκληραίνει και διευρύνεται

Με αυτά τα δεδομένα, η ευρεία πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως ενοποιητικό στοιχείο την προώθηση όσο γίνεται ομαλότερων διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, σκληραίνει ραγδαία τη στάση της έναντι του. Και αυτό, διότι θεωρούν βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιδιώξει την ακύρωση της απόφασης καθαίρεσης του στο Έκτακτο Συνέδριο των αρχών Νοεμβρίου, καθώς και μια άγρια σύγκρουση, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη επιβαρυμένη εικόνα του κόμματος. Σε αυτή τη λογική φαίνεται ότι πλέον δεν βρίσκονται μόνο οι 87 και η ομάδα Φάμελλου, αλλά ακόμη και στελέχη που δεν επιθυμούν καταρχήν έναν αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς και στελέχη που βρισκόταν στο ενδιάμεσο των ομάδων, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Πλέον, το μήνυμα προς τον Στέφανο Κασσελάκη, "η συμμορφώνεσαι με τους κανόνες ή βρίσκεσαι εκτός παιχνιδιού" έχει καταστεί ξεκάθαρο. Επιπλέον, έχει προστεθεί στους "κανόνες του παιχνιδιού" και το να σταματήσει την προσβλητική και διχαστική ρητορική του προς τις άλλες πλευρές. Αν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει τη στάση του, φαίνεται ότι έχουν προδιαγραφεί εξελίξεις που θα μπορούσαν να τον θέσουν εκτός διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί ήδη τα εξής που του δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο κινήσεων στον Στέφανο Κασσελάκη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ακραία συγκρουσιακά επίπεδα, στα οποία είχε συνηθίσει να κινείται:

Α) Η καταδίκη των αναφορών Κασσελάκη για ύπαρξη διαπλοκής εντός ΣΥΡΙΖΑ

Η προσθήκη στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης της χθεσινής Κεντρικής Επιτροπής, φωτογραφίζει, χωρίς να κατονομάζει τον Στέφανο Κασσελάκη για τις αναφορές του περί ύπαρξης σχεδίου διαπλοκής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση τις θέσεις πολλών στελεχών, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί υπέρ της προώθησης συνεργασιών των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Συγκεκριμένα, η ΚΕ ενέκρινε σχετική πρόταση των Θανάση Θεοχαροπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουλεκου με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία και με τις αρχικές διατυπώσεις που είχαν προταθεί να είναι πολύ σκληρότερες,: "Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου Συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος". Επίσης, στη συζήτηση της ΚΕ ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε ομοβροντία πυρών για αυτό το ζήτημα.

Β) Η τρίτη προϋπόθεση υποψηφιότητας που υπενθύμισε η Γεροβασιλη

Αν και μέχρι τώρα όλοι είχαν εστιάσει στις δύο τυπικές προϋποθέσεις έγκρισης των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την οιωνεί κατάθεση υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από την Θεοδώρα Τζάκρη στην χθεσινή ΚΕ, κάνοντας δε λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, η Όλγα Γεροβασιλη της απάντησε ότι δεν γίνονται δεκτές υποψηφιότητες δια αντιπροσώπου, αλλά και ότι υπάρχει και μια τρίτη προϋπόθεση:

«Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. (...) Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα».

Γ) Το αίτημα παραπομπής Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής από τον Μουμουλίδη

Αν και η εν λόγω εξέλιξη δεν έλαβε χώρα στο εσωτερικό της Κεντρικής Επιτροπής (σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε κατατεθεί απο την Παρασκευή) και δεν είναι προϊόν συλλογικής συμφωνίας, αλλά προσωπική επιλογή του πρώην βουλευτή Κοζάνης του κόμματος, Θέμη Μουμουλίδη, παρόλα αυτά φαίνεται ότι προχωρά μια διαδικασία που ενδεχομένως να στηριχθεί πολύ ευρύτερα, ανάλογα και με το αν συνεχίσει να τραβάει το σχοινί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

Τέλος, χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει έναντι του Στέφανου Κασσελάκη είναι οι ευρύτατες πλειοψηφίες που διαμορφώθηκαν υπέρ των αλλαγών ημερομηνιών διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής του, στις οποίες το κασσελακικό στρατόπεδο είχε εναντιωθεί. Συγκεκριμένα, η μετάθεση κατά μία εβδομάδα του Συνεδρίου του κόμματος, η οποία αποφασίστηκε στη βάση πρακτικών αναγκαιοτήτων (δεν βρισκόταν κατάλληλος χώρος στην προηγούμενη ημερομηνία) αυξάνει σε 14 από 7 τις μέρες που θα μεσολαβήσουν από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων έως το Συνέδριο, αλλαγή που μοιάζει να αφήνει περισσότερα περιθώρια κινήσεων έναντι του Στέφανου Κασσελάκη, αν τα πράγματα οδηγηθούν έως εκεί στο ίδιο τοξικό κλίμα.