Ελλάδα

Πώς η ΕΛΑΣ «έφτασε» στους 7 της Greek Mafia - Τα κινητά που «μίλησαν» και η μάχη για τα λαθραία τσιγάρα

intime intime
Τα λαθραία τσιγάρα και η μάχη για τον έλεγχο στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως ήταν ο κύριος λόγος για να ξεκινήσει ο πόλεμος της νύχτας στην Ελλάδα. Το «ντόμινο» με τις εκτελέσεις και η Greek Mafia.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δύο συλλήψεις, οι οποίοι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για την ανθρωποκτονία του Σκαφτούρου Ιωάννη, τη διπλή ανθρωποκτονία των Ρουμπέτη Βασιλείου και Μουζακίτη Διονυσίου , τον εμπρησμό και την έκρηξη στις εγκαταστάσεις εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Σκαφτούρου σε βιομηχανική αποθήκη του, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Μαυρόπουλου Θεόδωρου.

Εκτός από τους δύο συλληφθέντες (ο 39χρονος Γεωργιανός και ο 21χρονος) έχουν ταυτοποιηθεί 5 άτομα ακόμα. Συγκεκριμένα, ο 40χρονος Γεωργιανός και ο 26χρονος Αλβανός, έγκλειστοί των φυλακών Λάρισας και Μαυροβουνίου αντίστοιχα, ο 40χρονος από το Ουζμπεκιστάν και ο 29χρονος Γεωργιανός που έχουν διαφύγει εκτός Ελλάδας, όπως και ακόμα ένα άτομο που καταζητείται ο 34χρονος Ρώσος, ενώ στο κάδρο των αρχών έχουν μπει τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα ο ρόλος των οποίων εξετάζεται

Σημαντικά στοιχεία που αξιολογήθηκαν και εκτιμήθηκαν συνδυαστικά από τις υπηρεσίες Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι. την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υ.Α.Ο.Ε.Ε.Α., οδήγησαν σε κοινά ευρήματα μεταξύ των δολοφονιών του Σκαφτούρου, του Ρουμπέτη και του Μουζακίτη, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Μαυρόπουλου, τους εμπρησμούς – εκρήξεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών, καθώς και στην βιομηχανική αποθήκη.

Τα αποτυπώματα μετά την εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου

Ο Σκαφτούρος εκτελέστηκε το Πάσχα του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας, ενώ στους πυροβολισμούς είχε τραυματιστεί η κόρη του και ο συμπέθερος του, οι οποίοι διακομίστηκαν σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Οι δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και με κουκούλες τύπου full face άνοιξαν πυρ που οδήγησε στο θάνατο Σκαφτούρου, ενώ μετά την πράξη τους, διέφυγαν αρχικά από το σημείο αρχικά με τα πόδια, και μετά με μοτοσυκλέτα.

Λίγο έξω από το χωριό στα Σκούρτα, εγκατέλειψαν τη μοτοσυκλέτα και με την απειλή των όπλων, ακινητοποίησαν διερχόμενο οδηγό, από τον οποίο προσπάθησαν να αφαιρέσουν το αυτοκίνητό του, χωρίς να τα καταφέρουν κι έτσι αποχώρησαν με τα πόδια προς το νεκροταφείο του χωριού.

Όπως διαπιστώθηκε, η μοτοσυκλέτα έφερε σε διάφορα σημεία της επικολλημένα τμήματα μονωτικών ταινιών, για να μην μπορεί να καταστεί εφικτή η διακρίβωση της μάρκας σε πιθανή καταγραφή της από κάμερες ασφαλείας.

Κατά την εξέτασή της στα εγκληματολογικά εργαστήρια, στην επιφάνεια της μπαταρίας της, βρέθηκαν τρία τμήματα αποτυπωμάτων τα οποία ταυτίζονται με τα αποτυπώματα του 39χρονου Γεωργιανού συλληφθέντα.

Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Σκαφτούρου, και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου 2023, άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα που χρησιμοποιούσε ο 39χρονος Γεωργιανός, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο σπίτι του στην Λ. ΝΑΤΟ. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν φθορές και στο σπίτι του.

Η φωτογραφία στο κινητό του Ρουμπέτη

Μετά την δολοφονία του Ρουμπέτη και του Μουζακίτη στις 7 Ιουνίου 2023 στον Κορυδαλλό και κατά την εργαστηριακή εξέταση των κινητών του πρώτου, εντοπίστηκε αποθηκευμένη φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν το ένα από τα δύο άτομα που διαφεύγει στο εξωτερικό, ο 40χρονος από το Ουζμπεκιστάν, μαζί με ακόμα ένα άτομο, η σχέση του οποίου διερευνάται.

Στις 17 Μάη του 2023, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είχαν εντοπίσει σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ηρώων Πολυτεχνείου στην περιοχή του Ασπροπύργου, ένα λευκό Peugeut του 2008, που είχε παραποιηθεί ο αριθμός πλαισίου.

Κατά την έρευνα στο εσωτερικό του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα iPhone 14 Mini ένα iPhone 13 Mini, ένα μπουκάλι διάφανου χρώματος χωρητικότητας 1,5 λίτρου, που περιείχε μείγμα βενζίνης και πετρελαίου, ένα μπουκάλι διάφανου χρώματος χωρητικότητας 1,5 λίτρου χωρίς περιεχόμενο, στην πόρτα του οδηγού μία κουκούλα τύπου «full face» και ένα ζεύγος γαντιών.

Όλα κατασχεθήκαν και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια εκεί όπου από την εξέταση τους προέκυψε, σε ένα από τα μπουκάλια, DNA που ταυτοποιήθηκε με αυτό του 40χρονου Γεωργιανού έγκλειστου στις φυλακές.

Σε επιφάνεια του Peugeot βρέθηκε τμήμα αποτυπώματος, το οποίο ταυτίζεται με τα αποτυπώματα του ο 34χρονου Ρώσου, που καταζητείται. Από τα ψηφιακά δεδομένα, τα οποία ανακλήθηκαν από τα I-PHONE που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο, στο τμήμα το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της ΔΕΕ , διαπιστώθηκε πως είχαν αγοραστεί από την Ουκρανία και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν να βρίσκονται σε σπίτια που σχετίζονται με τον 40χρονο από το Ουζμπεκιστάν και τον 39χρονο Γεωργιανό συλληφθέντα, ενώ από την ανάλυση των δεδομένων σε συνδυασμό με τα δεδομένα των κινητών του Ρουμπέτη, προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν για να κατοπτεύσουν και να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις του.

Ο εμπρησμός σε αποθήκη

Το βράδυ στις 16 Ιουνίου 2023, 9 δράστες εξοπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, πιστόλια και αλεξίσφαιρα γιλέκα, επιβαίνοντες συνολικά σε τρία οχήματα, εμβόλισαν με ένα από αυτά την είσοδο του αύλειου χώρου και εισέβαλαν στο χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Στη συνέχεια εμβόλισαν και το αυτοκίνητο του φύλακα και με την απειλή των όπλων, τον έδεσαν χειροπόδαρα με πλαστικά δεματικά ενώ κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό της αποθήκης.

Στην αποθήκη έβαλαν φωτιά σε 23 μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων και σε άλλα αντικείμενα , με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η ζημία που προκάλεσαν ανήλθε στις 400.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά στο ένα όχημά τους και διέφυγαν με τα άλλα δύο. Πριν αποχωρήσουν, στο ένα από τα δύο οχήματά τους άλλαξαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, όμως το ένα όχημα των δραστών ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και οι δράστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπο διαφυγής, μπήκαν σε αυλή σπιτιού και έπειτα μέσα σε αυτό και με την απειλή των όπλων απαίτησαν από τους ένοικους να τους παραδώσουν τα κλειδιά του οχήματος τους, το οποίο βρίσκονταν παρκαρισμένο στο σημείο. Οι ένοικοι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις τους και οι δράστες αναγκάστηκαν να διαφύγουν από το σημείο με τα πόδια.

Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος που εγκατέλειψαν οι δράστες, βρέθηκαν ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας και ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Το όχημα μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου εντοπίστηκε στην επιφάνεια του οχήματος, δακτυλικό αποτύπωμα του 29χρονου Γεωργιανού, που έχει διαφύγει εκτός Ελλάδας, ενώ σε αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε αποτύπωμα του 26χρονου Αλβανού.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει συνταχθεί, το κίνητρο των εκτελεστών έχει να κάνει με λαθραία τσιγάρα.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Μαυρόπουλου

Ο Μαυρόπουλος κινούνταν με το αυτοκίνητο του προς το κτήμα που διατηρούσε σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας, όταν δύο δράστες, με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, προσέγγισαν το όχημα του και πυροβόλησαν με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του. Οι δράστες διέφυγαν με την μηχανή, όμως σε κοντινή απόσταση την εγκατέλειψαν, αφού της έβαλαν φωτιά. Στη συνέχεια, διέφυγαν από το σημείο με ένα Ford το οποίο οδηγούσε συνεργός τους.

Το θύμα της επίθεσης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ καθώς έφερε τραύματα στην πλάτη (εκ των οποίων το ένα ήταν πολύ κοντά στην καρδιά), στη λεκάνη και στο δεξί χέρι (αγκώνα). Τελικά έλαβε εξιτήριο όμως στις 22 Οκτωβρίου 2023 μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε δημόσιο νοσοκομείο όπου και απεβίωσε ένεκα παθολογικών αιτιών.

Από την προανάκριση προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο συνεπιβάτης και φυσικός αυτουργός της επίθεσης σε βάρος του ήταν ο 40χρονος Γεωργιανός ενώ ο συνεργός – οδηγός του Ford με το οποίο διέφυγαν οι δράστες είναι ο 29χρονος Γεωργιανός.

Ποινική δίωξη για 9 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα στους 3 συλληφθέντες

Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων ασκήθηκε στους τρεις συλληφθέντες για τρεις δολοφονίες και τρεις απόπειρες δολοφονίας μελών της Greek Mafia.

Ειδικότερα, σε βάρος ενός 39χρονου και ενός 29χρονου, ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και ενός 21 ετών Έλληνα αποδόθηκαν κατά περίπτωση, 9 κακουργηματικές κατηγορίες και 7 πλημμεληματικές κατηγορίες.

Μεταξύ άλλων κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστεία, διακεκριμένη οπλοφορία, εμπρησμό, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών.

Οι δυο από τους τρεις συλληφθέντες, φέρεται ότι εκτελούσαν ακριβοπληρωμένα συμβόλαια θανάτου της Greek Mafia.

Η αστυνομική έρευνα τους έχει ταυτοποιήσει ως τους φυσικούς αυτουργούς των δολοφονιών του Γιάννη Σκαφτούρου, στα Σκούρτα Βοιωτίας , τον Απρίλιο 2022 και των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη, τον περασμένο Ιούνιο, στον Κορυδαλλό και για τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Μαυρόπουλου στην Κατερίνη και δυο συγγενικών προσώπων του Γιάννη Σκαφτούρου.

Ο τρίτος συλληφθείς βαρύνεται μόνο με τα πλημμελήματα της λαθρεμπορίας και της παράνομης οπλοκατοχής και δε φέρεται να έχει εμπλοκή στις δολοφονίες.

Σε κατ’ οίκον έρευνα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν γεμιστήρες από καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του. Και οι τρεις θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Δεύτερη δικογραφία του οργανωμένου εγκλήματος στη δικαιοσύνη

Περί τις 30 δικογραφίες με «ξεκαθαρίσματα», εκδικητικές δολοφονίες και εκβιασμούς «λιμνάζουν» τα τελευταία χρόνια στα συρτάρια της Αστυνομίας.

Οι σημερινές συλλήψεις και η δικογραφία που τις τεκμηριώνει, είναι μόλις η δεύτερη που φθάνει στη δικαιοσύνη.

Η πρώτη αφορούσε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στις 9 Απριλίου 2021.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε εν μέρει τον Απρίλιο 2023, με τις συλλήψεις των δυο φερόμενων ως φυσικών αυτουργών και έκτοτε εκκρεμεί στην ανάκριση.

Οι κατηγορούμενοι παραμένουν προφυλακισμένοι, βάσει βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου που παρέτεινε για ακόμη έξι μήνες την προσωρινή τους κράτηση.

Με αυτά τα όπλα εκτελούσαν τα συμβόλαια θανάτου οι δολοφόνοι

Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και βίντεο από τα όπλα που χρησιμοποιήσουν οι εκτελεστές των συμβολαίων θανάτου για την Greek Mafia.

Υπενθυμίζει πως για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άντρες, μέλη της Greek Mafia, 39 και 21 ετών, ενώ, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμα πέντε μελών, δύο εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε φυλακές της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου.

Όπως σημειώθηκε από την Αστυνομία η πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφία, ναρκωτικά, όπλα κ.α.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα χθες το απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, στην περιοχή του Ασπροπύργου και στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία συνελήφθησαν τα δύο μέλη της οργάνωσης, καθώς και ένας ακόμα ημεδαπός για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί όπλων, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 2 γεμιστήρες και 230 πακέτα καπνικών προϊόντων.

gun 1

gun

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-3 πιστόλια,
-1 περίστροφο,
-πλήθος γεμιστήρων,
-πλήθος κινητών τηλεφώνων και
-σύστημα παρεμβολής σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

{https://www.youtube.com/watch?v=iMkauG8LeCg}