Ελλάδα

Δήμαρχος Ζακύνθου: «Δώστε μας την άδεια να σώσουμε το ναυάγιο»

ioniantv ioniantv
Σε λίγες ημέρες οι αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.

Έκκληση στα συναρμόδια υπουργεία, να του δοθεί η άδεια ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία, για τη διάσωση της παραλίας του «Ναυαγίου», στη Ζάκυνθο, κάνει ο δήμαρχος του νησιού.

Μιλώντας στο Dnews, ο κ. Γιώργος Στασινόπουλος αναφέρει ότι από το 1980 μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, να συντονίσει συγκεκριμένες εργασίας προστασίας της παραλίας, που αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του κόσμου.

«Από το 1980 έως το 2024 κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη του θρυλικού «Παναγιώτη», του σκάφους που βρίσκεται στην παραλία. Την ευθύνη προστασίας του κόσμου. Η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν φορέα. Το καράβι είναι ένα απόβλητο σε μία παραλία. Άλλο που σαν εικόνα είναι το δεύτερο πιο φωτογραφημένο σημείο της χώρας, μετά την Ακρόπολη. Είχε μέχρι να κλείσει 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Δεν γίνεται να μαζεύουν λεφτά όλοι και το κράτος να μην μπορεί να το συντηρήσει, να μην μπορεί καν να το ακουμπήσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος.

Και συνεχίζει: «Εμείς λέμε, είμαστε η τοπική κοινωνία, έρχεστε εδώ να πάτε να δείτε τον «Παναγιώτη», περνάτε από δρόμους, εκεί υπάρχει γκρεμός, κάποιος πρέπει να σας προστατεύσει. Από τη θάλασσα έχει εγκαταλειφτεί στο έλεος του καιρού το πλοίο. Κάποιος πρέπει αν το συντηρήσει. Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος. Λέμε λοιπόν στο κράτος, να μας δώσει την ευθύνη, ώστε ως δήμος να αναλάβει την παραλία».

Ο δήμαρχος του νησιού, δηλώνει ότι πρέπει στην παραλία να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε το σημείο να δέχεται με ασφάλεια τους τουρίστες, που ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο.

«Έχουμε μιλήσει με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και είμαστε σε συνεχή επαφή, ώστε να αναλάβουμε εμείς, ως δήμος, την παραλία. Να την προστατεύσουμε και να την συντηρήσουμε. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις υποδομές που πρέπει, ώστε πραγματικά, να δέχεται η παραλία με ασφάλεια, 1,5 εκατομμύριο κόσμο. Σε επίπεδο συντήρησης μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αλλά πρέπει να μας δοθούν οι σχετικές άδειες, ώστε να κατεβάσουμε εκεί μηχανήματα και να διαμορφώσουμε όπως πρέπει την παραλία. Ούτε τα σκουπίδια δε μπορούμε να μαζέψουμε από την παραλία. Πρέπει να σώσουμε το καράβι από τον  καιρό και το σημείο να αποκτήσει την αίγλη που πρέπει. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει η Ζάκυνθος χωρίς αυτή την παραλία», σημειώνει.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, για να αποφασιστεί αν θα δοθεί η έγκριση να προχωρήσει ο δήμος σε εργασίες. «Και το Πολυτεχνείο, αλλά και το Πανεπιστήμιο εδώ στη Ζάκυνθο, το Τμήμα Περιβάλλοντος, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και να κάνουν τη μελέτη προστασίας και συντήρησης του καραβιού. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία, αλλά πρέπει κάποιος να είναι συντονιστής. Αν δεν είναι ο δήμος, που είναι υποχρεωμένος να έχει ακόμα και ναυαγοσώστες στην περιοχή, τότε ποιος είναι; Θα μπορούν να κατεβαίνουν ανά ομάδες κάτω, με πρόγραμμα, με κυκλική πορεία στα σκάφη και με προστασία, όχι όπως όπως. Μας έχει βοηθήσει ο Θεός και δεν είχαμε κάποιο σοβαρό ατύχημα, μέχρι τώρα», καταλήγει ο δήμαρχος Ζακύνθου.