Ελλάδα

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Θα υπάρξει πρόβλημα με τη βάφτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών»

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Θα υπάρξει πρόβλημα με τη βάφτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών» Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Ομόφωνη ήταν απόφαση για τα ομόφυλα ζευγάρια δήλωσε ο Μητροπολίτης της Ναυπάκτου.

Μάλιστα στην εκπομπή της ΕΡΤ όπου μίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και Αγίου Βλασίου, μέλος της επιτροπής Τύπου της Ιεραρχίας, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος είπε το «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, τον χειροκρότησαν όλοι.

Με αυτήν την πράξη έδειξαν πως συμφωνούν.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, σχολιάζοντας το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε καμία αντίρρηση και καμία αντίδραση από μέρους της Εκκλησίας.

Για το κείμενο που θα διαβαστεί στις εκκλησίες, στις 4 Φεβρουαρίου είπε πως λέγεται «Προς τον λαό» και «συνηθίζει η Εκκλησία να το κάνει αυτό μέχρι τώρα για σοβαρά θέματα. Συντάσσει ένα κείμενο ώστε να ενημερωθεί ο λαός. Στη συνέχεια ή παράλληλα θα συνταχθεί και ένα κείμενο με σε νομικό πλαίσιο και με νομικό περιεχόμενο, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου».

Γιατί η Εκκλησία είναι αντίθετη με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών;

O Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέφερε ότι: «η Εκκλησία έχει ένα θεσμό, έχει τα μυστήρια της, έχει τον γάμο της και επομένως καθετί το οποίο είναι εκτός της μυστηριακής ζωής δεν είναι αποδεκτό από την Εκκλησία, εκτός αν υπάρχει μετάνοια».

Τι θα γίνει με τη βάφτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών;

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος δήλωσε ότι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο να βαπτίζονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. Αναφορικά με την ερώτηση για το αν η Εκκλησία θα δεχθεί να βαφτίσει παιδί υιοθετημένο από ομόφυλο ζευγάρι, επισήμανε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και ότι το παιδί δεν φέρει ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι, όπως γνωρίζουμε από την αρχαία εκκλησία, οι άνθρωποι βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία και η απόφαση αυτή ήταν δική τους, περνώντας από ένα στάδιο κατηχήσεως. Ο νηπιοβαπτισμός αναγνωρίστηκε κυρίως από τον 5ο αιώνα και μετά.

Δόθηκε η δυνατότητα νηπιοβαπτίσματος, κυρίως διότι υπάρχει η εκτίμηση ότι το παιδί θα αναπτυχθεί σε μια χριστιανική οικογένεια, όπου ο ανάδοχος θα το εισάγει στα διδάγματα της Εκκλησίας και της χριστιανικής ζωής.

Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτή την προσέγγιση και δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση. Η υπόθεση αυτή θα μελετηθεί από τα συνοδικά όργανα.

Η δήλωση αυτή, της βάπτισης παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, υποδηλώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Εκκλησία ως προς το θέμα του νηπιοβαπτίσματος των παιδιών των ομοφυλόφιλων.

Εκφράζεται η αντίφαση μεταξύ του να αναγνωρίζεται η πραγματικότητα μέσω της βάπτισης και της μη αναγνώρισης του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων. Η Εκκλησία εκφράζει ανησυχίες για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο χριστιανικών προτύπων σε μια οικογένεια που δεν αντιστοιχεί σε παραδοσιακούς όρους»

Έκλεισε λέγοντας: «Άλλωστε ξέρετε ότι όταν γίνεται μια βάπτιση οι υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2; Υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία ετέθησαν χθες στην Ιεραρχία. Δεν ελήφθη απόφαση, παραπέμφθηκε στα συνοδικά όργανα προκειμένου να μελετηθεί»