Διεθνή

Η Μελόνι «χτυπά» ξανά τα ομόφυλα ζευγάρια - Απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα και εκτός των συνόρων

Η Μελόνι «χτυπά» ξανά τα ομόφυλα ζευγάρια - Απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα και εκτός των συνόρων Φωτογραφία: EPA/ FILIPPO ATTILI
Ποινές φυλάκισης και πρόστιμα έως ένα εκατομμύριο ευρώ για όσους βρίσκουν παρένθετη μητέρα εκτός Ιταλίας.

Η Ιταλία πέρασε τον πιο περιοριστικό νόμο της Δύσης για την παρένθετη μητρότητα εκτός των συνόρων. Όσοι καταφεύγουν σε αυτή τη λύση για να γίνουν γονείς κινδυνεύουν με φυλάκιση και αυστηρά πρόστιμα, σε μια κίνηση που βάζει στο στόχαστρο κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην Ιταλία ήταν ήδη από το 2004 απαγορευμένη η παρένθετη μητρότητα εντός των συνόρων. Όμως, η νέα νομοθεσία πάει ακόμα πιο μακριά: χαρακτηρίζει την παρένθετη μητρότητα ως σπάνιο οικουμενικό έγκλημα που υπερβαίνει τα σύνορα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την κάτω βουλή πέρυσι και επικυρώθηκε με την ψηφοφορία που έγινε σήμερα, Τετάρτη, στη Γερουσία. Εγκρίθηκε με ψήφους 85-58, ενώ έξω από τη Γερουσία πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμα μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ για όσους αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό. Επίσης, ποινικοποιεί το έργο Ιταλών γιατρών, νοσηλευτών σε ξένες κλινικές που διευκολύνουν την παρένθετη μητρότητα. Αυτή η πρόβλεψη του νόμου, όπως και άλλες μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, επισημαίνει η Washington Post.

Κλείνει ο τελευταίος δρόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ακόμα και οι υποστηρικτές του νόμου συμφωνούν ότι τα ετερόφυλα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίσουν λιγότερες ερωτήσεις επιστρέφοντας στην Ιταλία με ένα βρέφος, ή όταν δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού τους στον δήμο. Ποιος μπορεί να κρίνει αν η γυναίκα αυτού του ζευγαριού δεν γέννησε το μωρό στο εξωτερικό; Αντιθέτως, ένα βρέφος στα χέρια ομόφυλων γονιών, ιδιαίτερα δύο ανδρών, θα έχει άλλη αντιμετώπιση.

Ήδη τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν αποκτήσουν παιδί μέσω τεκνοθεσίας, είτε εντός είτε εκτός των συνόρων της Ιταλίας. Για αυτό, ο νέος νόμος ουσιαστικά κλείνει την τελευταία καλύτερη επιλογή για τα ζευγάρια γκέι ανδρών που μένουν στην Ιταλία και θέλουν να γίνουν γονείς.

«Η φύση αποφασίζει, όχι εμείς», ισχυρίστηκε η γερουσιαστής Σουζάνα Καμπιόνε, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι. «Θέλουμε κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Αυτός είναι ένας πολιτισμένος νόμος που προστατεύει τόσο το παιδί, όσο και τη γυναίκα. Γιατί πιστεύουμε ότι η παρένθετη μητρότητα ουσιαστικά μετατρέπει τη γυναίκα σε μηχανή αναπαραγωγής», πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρα σημαντικό για τη Δεξιά αυτή τη στιγμή είναι να στείλει ένα μήνυμα στην ιταλική κοινωνία», επεσήμανε ο Αλφρέντο Μπαζόλι, γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, που καταψήφισε το νομοσχέδιο. «Το μήνυμα είναι ότι δεν ανοίγουμε την πόρτα σε νέα δικαιώματα. Αντί για αυτό, κλείνουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

Στόχος της Μελόνι η παγκόσμια κατάργηση της παρένθετης μητρότητας

Ειδικοί λένε ότι η κίνηση της Ιταλίας θα μπορούσε να προωθήσει τη συζήτηση για μια παγκόσμια συνθήκη σχετικά με την παρένθετη μητρότητα. Πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε μια παγκόσμια απαγόρευσή της. Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να συμπεριληφθεί η «εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας» στα αδικήματα σωματεμπορίας.

«Πιστεύω ότι στόχος της Τζόρτζια Μελόνι είναι να πιέσει για μια παγκόσμια συνθήκη που καταργεί την παρένθετη μητρότητα», εκτίμησε ο Λέοπολντ Βανμπελίνγκεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοηθικής.

«Αυτή τη στιγμή πρόκειται για κάτι ξεκάθαρα μη ρεαλιστικό. Όμως, με μια κυβέρνηση Τραμπ, η απάντηση μπορεί να διαφέρει», επεσήμανε.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Μελόνι απαγόρευσε σε δήμους να εκδίδουν πιστοποιητικά γέννησης στα οποία οι γονείς του παιδιού είναι του ίδιου φύλου. Κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να αποκτήσουν την ιταλική υπηκοότητα, ούτε να έχουν πρόσβαση στη δημόσια παιδεία και υγεία. Αυτή η απόφαση είναι στα δικαστήρια.

Από τη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία, το 2022, η Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει μια άκρως συντηρητική ατζέντα, με στόχο να προωθήσει τις κατά την άποψή της «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες.

Όσοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Γερουσία σήμερα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ξεσπά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, πλήττοντας όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, παρά το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

«Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει παιδί, θα έπρεπε να του δίνουν μετάλλιο. Αντί για αυτό, εδώ σε στέλνουν φυλακή αν δεν αποκτήσεις παιδιά με τον “παραδοσιακό” τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο ακτιβιστής Φράνκο Γκριλίνι.