Ελλάδα

Οι αλυσίδες δεν είναι υποχρεωτικές... μόνο όταν χιονίζει αλλά δεν το ξέρουν όλοι

intime intime
Εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι τα οχήματα όλων των κατηγοριών στην Αττική, κάτι βέβαια που καθίσταται υποχρεωτικό από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες «ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατάλληλα για το όχημα και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

Ποιες είναι οι κατηγορίες, τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί και ποιο το κόστος;

Παρότι η διάταξη τέθηκε σε ισχύ πριν δύο χρόνια, παράγοντες της αγοράς δηλώνουν στο Dnews ότι μέχρι και σήμερα λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι ισχύει και έχουν φροντίσει για αυτό, με τους περισσότερους να «τρέχουν» τελευταία στιγμή όταν αναγκάζονται λόγω καιρού να αγοράσουν αλυσίδες.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τις απλές συμβατικές αλυσίδες, τις αράχνες, κουβέρτες - αντιολισθητικά πανιά. Οι τιμές ξεκινούν απο τα 30 ευρώ ενώ ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος του ελαστικού φτάνουν ακόμα και τα 300 ευρώ. Για τα φορτηγά οι αλυσίδες μπορεί να φτάσουν και τα 3.000 ευρώ.

Όσον αφορά την ποιότητα, έμποροι των αυτοκινήτων αναφέρουν στο Dnews πως «οι οδηγοί θα πρέπει να προμηθευτούν ένα αντιολισθητικό σύστημα που θα είναι υψηλών προδιαγραφών. Δηλαδή να έχουν το σωστό νούμερο ανάλογα με τα λάστιχα που διαθέτουν τα οχήματα και το κυριότερο, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως να τις τοποθετούν και πως να τις αφαιρούν».

«Γνωρίζοντας το μέτρο αγόρασα αλυσίδες από το καλοκαίρι», λέει ο κ. Λάμπρος στο Dnews.

«Το θεωρώ ένα σωστό μέτρο παρόλα αυτά για εμένα που κυκλοφορώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα περιττό έξοδο γιατί τις αγόρασα μόνο και μόνο για τον έλεγχο της αστυνομίας. Βέβαια αυτές τις ημέρες που το συζητάμε με αρκετά κόσμο λόγω του χιονιά που αναμένεται να έρθει, 8 στους 10 δεν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και πηγαίνουν να τις αγοράσουν τελευταία στιγμή».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1), τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, αφού θα διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Το δε πρόστιμο ορίζεται στα 80 ευρώ, άρα στον τροχονομικοί έλεγχο θα συμπεριλαμβάνεται και αυτή η υποχρέωση η οποία σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Δ30/Δ5α/73567/Β´ ΦΕΚ 1144/14-03-2022) επιβάλλεται στους ιδιωτικές των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με σκοπό «τη διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφαλειας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο».