Ελλάδα

«Άστραψε και βρόντηξε» για τον λιμενικό που «λαδώνονταν» με... παράνομα τσιγάρα

«Άστραψε και βρόντηξε» για τον λιμενικό που «λαδώνονταν» με... παράνομα τσιγάρα Φωτογραφία: Eurokinissi
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν εναντίον του 47χρονου αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος συνελήφθη προχθές το πρωί στο Ηράκλειο από στελέχη των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ

Ο Κρητικός υποπλοίαρχος οδηγήθηκε χθες σιδηροδέσμιος στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, κι εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Παρασκευή. Μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα κρατείται. Στο μεταξύ, τα όσα έρχονται στο «φως», από στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές τους τελευταίους τρεις μήνες, ο 47χρονος υποπλοίαρχος φέρεται να ενεργούσε απροκάλυπτα και να μεταχειριζόταν κάθε μέσο για να έρχεται σε επικοινωνία με τους καπετάνιους των πλοίων για να αποσπάσει εκβιαστικά χρήματα ή καπνικά προϊόντα, προκειμένου να μην υποβληθεί σε έλεγχο.

Όπως γίνεται γνωστό, τα χρήματα τα λάμβανε σε κλειστούς φακέλους, ενώ όταν λάμβανε παρτίδες με αφορολόγητα τσιγάρα, φέρεται να έβαζε μέλη του πληρώματος τού εκάστοτε σκάφους να του τα μεταφέρουν μέχρι το Ηράκλειο.

Πως τον στρίμωξαν οι αδιάφθοροι

Η αρχή του τέλους της έκνομης δράσης του υποπλοιάρχου ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, μετά από καταγγελίες που έγιναν αναφορικά με τη δράση του κατηγορούμενου, που υπηρετούσε σε λιμενικό σταθμό στη νότια Κρήτη. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, κάνοντας «τσακωτό» τον 47χρονο με τη χρήση «υπερκοριού».

Σύμφωνα με πληροφορίες neakriti.gr, ο κατηγορούμενος φέρεται να επέβαλε... ανύπαρκτα τέλη αλλά και ταρίφα για την αποβίβαση ναυτικών που κυμαινόταν από 400-2.000 ευρώ. Απαιτούσε, μάλιστα ένα ιδιότυπο «γρηγορόσημο» από τους καπετάνιους-εκπροσώπους των πλοίων, προκειμένου να μην «μπλέκουν» στην επιθεώρηση και καθυστερεί με τον τρόπο αυτό η συνέχιση του ταξιδιού τους.

Σε περιπτώσεις μάλιστα που πραγματοποιούνταν αποχώρηση πλοίου το οποίο δεν ήταν υπόχρεο για επιθεώρηση ή transit, ο υποπλοίαρχος επιδίωκε επικοινωνία με τον καπετάνιο του πλοίου, όπου, αφού γνωστοποιούσε τη θέση του ως «λιμενάρχης», ζητούσε παροχές, εκμεταλλευόμενος ουσιαστικά την ιδιότητά του, με τη φράση που έχει καταγραφεί να λέγεται να είναι η εξής:

«Πες του καπετάνιου να δώσει ό,τι θέλει».

Όπως προείπαμε, συνήθως, ο κατηγορούμενος ζητούσε καπνικά προϊόντα ή χρηματικά ποσά. Τα χρήματα τα λάμβανε σε κλειστούς φακέλους, ενώ όταν λάμβανε παρτίδες με αφορολόγητα τσιγάρα, φέρεται να έβαζε μέλη του πληρώματος του εκάστοτε σκάφους να του τα μεταφέρουν μέχρι το Ηράκλειο, απ’ όπου φέρεται να τα παραλάμβανε ο ίδιος...

Από τη μέχρι τώρα έρευνα των Αρχών έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του κατηγορούμενου σε συνολικά 7 περιπτώσεις από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τις αρχές του τρέχοντος μήνα.

Σχεδίαζε «ξέπλυμα»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του neakriti.gr, ο 47χρονος άνδρας σχεδίαζε επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και ανέγερση πολυτελών κατοικιών με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως προκύπτει από τους διαλόγους που έχουν στα χέρια τους οι «αδιάφθοροι».
Οι επικοινωνίες του με υπάλληλο εταιρείας που προετοιμάζει φακέλους επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα είναι χαρακτηριστικές, καθώς o ίδιος φέρεται να ενημερώνει τον υπεύθυνο υπάλληλο του φακέλου ότι διαθέτει ήδη 200 χιλιάδες σε μετρητά και 40 χιλιάδες σε ομόλογα, αλλά και μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών.

Μάλιστα, μπροστά στη δυσκολία να ολοκληρώσει το σχέδιό του, ο 47χρονος φέρεται να σκέφτηκε όχι μόνο να χρησιμοποιήσει το όνομα της γυναίκας του, αλλά και της ίδιας του της μητέρας.

Ο δικονομικός... πέλεκυς

Το «καμπανάκι» του κινδύνου φαίνεται να ήχησε πριν από περίπου ένα χρόνο για τον 47χρονο, όταν του αφαιρέθηκε η άδεια επιθεωρητή. Αιτία φέρεται να ήταν ότι σκάφος που φαίνεται να είχε επιθεωρήσει και βεβαιώσει ότι ήταν αξιόπλοο, ακινητοποιήθηκε στην Ιταλία, αφού εκεί οι λιμενικές Αρχές εντόπισαν 40 παραβάσεις.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την πολύκροτη υπόθεση, εκτός από τον 47χρονο, περιλαμβάνονται άλλα 9 άτομα. Πρόκειται για ιδιώτες-καπετάνιους κι εκπροσώπους εταιρειών. Μάλιστα, ένας από τους 9, είναι εκπρόσωπος πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία υπαλλήλου. Το ίδιο αδίκημα έχει αποδοθεί και στους υπόλοιπους 8 που όμως δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο συλληφθείς αξιωματικός είναι για δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.