Ελλάδα

Νέα «βόμβα» πραγματογνώμονα για τα Τέμπη: «Το διαχειρίστηκαν σαν απλό τροχαίο»

Νέα «βόμβα» πραγματογνώμονα για τα Τέμπη: «Το διαχειρίστηκαν σαν απλό τροχαίο»
Ο Κώστα Λακαφώσης διευκρινίζει πως κανένα πρωτόκολλο δεν τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη: «Ξέφραγο αμπέλι» ο χώρος του δυστυχήματος, «ανέθεσαν το θέμα στη Τροχαία Λάρισας».

Μιλώντας στο Open το πρωί του Σαββάτου, ο πραγματογνώμονας των συγγενών των θυμάτων Κώστας Λακαφώσης ανέδειξε ακόμη μια πτυχή της σκανδαλώδους διαχείρισης της τραγωδίας των Τεμπών.

Πιο συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως στα Τέμπη δεν εφαρμόστηκε δεν εφαρμόστηκε κανένα από τα υπάρχοντα πρωτόκολλα για δυστυχήματα, ενώ η ίδια η σύγκρουση των δύο τρένων αντιμετωπίστηκε σαν ένα κοινό τροχαίο.

«Όταν έπεσε στο Γραμματικό το αεροπλάνο της "Ήλιος" οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν καν, γιατί υπήρχε αυστηρή περίμετρος, που φυλασσόταν 24 ώρες το 24ωρο επί εβδομάδες», σημείωσε προκειμένου να καταδείξει όσα δεν έγιναν στα Τέμπη.

«Ο πρόεδρος της επιτροπής Τσολάκης είχε τον έλεγχο της περιμέτρου κι από εκεί και πέρα η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι υπόλοιπες αρχές ήταν υπό τον έλεγχο του. Έπρεπε να αποδεσμεύσει την περιοχή ο Τσολάκης για να μπει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης κι αυτό έγινε μετά από εβδομάδες. Το τελευταίο κομμάτι σηκώθηκε μετά από δύο μήνες. Αυτό θα έπρεπε να γίνει και στην περίπτωση μας», διευκρίνισε.

Όπως σημείωσε, «στα χαρτιά υπάρχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ που είναι μετεξέλιξη της παλιάς επιτροπής για τη διερεύνησή των αεροπορικών ατυχημάτων, αλλά δεν έχει προσωπικό να λειτουργήσει».

«Εκείνο το βράδυ το θέμα ανατέθηκε στην τροχαία Λάρισας που δεν έχει τον τρόπο να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο ζήτημα. Ξενύχτησαν, παιδεύτηκαν, αλλά ένας υπαστυνόμος της τροχαίας φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει».

Στη συνέχεια και για αρκετές ημέρες - εθελοντές και πλήθος άλλο ιδιώτες που είχαν βέβαια τις καλύτερες των προθέσεων - έμπαιναν κι έβγαιναν από τον χώρο του δυστυχήματος χωρίς κανένα έλεγχο ή την παραμικρή επιτήρηση για να μην αλλοιωθούν στοιχεία.

Κλείνοντας, ο Κώστας Λακαφώσης επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως «δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο γιατί η αντιμετώπιση ήταν σαν τροχαίο. Σαν να έχει τρακάρει φορτηγό με αυτοκίνητο και "γρήγορα να μαζέψουμε"».