Ελλάδα

Παρέμβαση από Άρειο Πάγο για παραγραφή υπόθεσης οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση από Άρειο Πάγο για παραγραφή υπόθεσης οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη Φωτογραφία: EUROKINISSI
Παραγγελία για διενέργεια έρευνας, ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι που σύμφωνα με δημοσιεύματα οδήγησαν σε παραγραφή αδικήματα που αντιμετώπιζαν κατηγορούμενοι οπαδικής βίας, απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργία Αδειλίνη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, βάσει δημοσιευμάτων, σε υπόθεση με οπαδικό υπόβαθρο και 23 κατηγορούμενους για τα επεισόδια του αγώνα Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδος, το Μάρτιο 2016, η δικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό βγήκε 6 ολόκληρα χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2022, ενώ η καθαρογραφή της απόφασης καθυστέρησε έτι περαιτέρω τη διαδικασία, καθώς ολοκληρώθηκε μετά από 14 μήνες, δηλαδή του Φεβρουάριο το 2024.

Ο προσδιορισμός του Εφετείου έγινε μόλις λιγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση της 8ετίας από την εκδήλωση του οπαδικού επεισοδιου, άρα και από την παραγραφή των αδικημάτων για τους κατηγορούμενους και μετά από ένσταση ακυροτητας που κατέθεσαν οι συνηγόρου των κατηγορουμένων, το οποίο έγινε δεκτό, οι δικαστές κήρυξαν ως απαράδεκτη τη συζήτηση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και έπαυσαν την ποινική δίωξη για τους κατηγορούμενους.

Έτσι λοιπόν, οι 23 καταδικασμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, στον πρώτο βαθμό με ποινές φυλάκισης από 5 έως 16 μήνες, με τριετή αναστολή, είδαν την υπόθεση τους να παραγράφεται λόγω μεγάλης καθυστέρησης εκδίκασης της υπόθεσης.